Prosvjedi u Brazilu, građani traže opoziv predsjednika: Dosegnuli smo apsurdan broj žrtava

Brazil Foto: Twitter

U svijetu je trenutačno koronavirusom zaraženo više od 11,5 milijuna ljudi. U nekim zemljama situacija je sve bolja, dok se u drugima i dalje bore s velikim brojem zaraženih i umrlih. 

Sve je bolja epidemiološka slika u Kini i u Indiji, koja svakodnevno bilježi više od tisuću umrlih, brojevi počinju padati pa se mjere postupno ublažavaju. Najviše umrlih u jednom danu ima Brazil, piše HRT.

U Brazilu je popis umrlih od koronavirusa prešao 500 tisuća imena, ta je zemlja jedna od najteže pogođenih u svijetu i tisuće nezadovoljnih ljudi izašle su na ulice Sao Paula tražeći da se opozove predsjednik Jair Bolsonaro.

Crni brojevi

Ističu da je on najodgovorniji za neznanstveni pristup borbi protiv virusa te da je zemlja koja je nekada predvodila po procijepljenosti, sada, sa samo 11 posto potpuno cijepljenih, predvodnik po crnim brojevima u pandemiji.


“Dosegnuli smo apsurdan broj žrtava, a savezne vlasti cijelo su se vrijeme aktivno borile protiv znanstvenih spoznaja”, komentirao je Valter Fernandes, prosvjednik iz Sao Paula.

“U borbi protiv pandemije radili smo sve suprotno od drugih država. Imamo jedan od najboljih zdravstvenih sustava na svijetu, a istodobno tako velik broj umrlih. To dovoljno govori o tome kakva je bila strategija!”, poručio je drugi prosvjednik, Luiz Henrique.

U posljednja 24 sata umrlo više od dvije tisuće 300 ljudi

Središnje vlasti ne propisuju zatvaranje javnih prostora, iako je u posljednja 24 sata umrlo više od dvije tisuće 300 ljudi, a kapaciteti intenzivnih odjela u brazilskim bolnicama gotovo su popunjeni.

U Indiji odnedavno krivulja zaraze pada pa se smatra da drugi val posustaje. Ipak, i u subotu je bilo više od 1600 umrlih. To je mnogim regionalnim vlastima bilo dovoljno da počnu ukidati restrikcije, pa se u brojnim gradovima sada naizgled živi opušteno.

Upravo to zabrinjava stručnjake, koji za šest do osam tjedana očekuju treći val. Problem je sporo cijepljenje, naime, potpuno je cijepljeno samo pet posto odraslih.

Kina je prijavila 23 nova slučaja, riječ je o putnicima koji su stigli iz inozemstva. Nema preminulih. U golemoj zemlji na liječenju je samo 18 teško oboljelih.

Komentari