Prosrpski zastupnici prijete nasiljem ako se usvoji zakon o crkvenoj imovini

Youtube screenshot

Prosrpski zastupnici u crnogorskom parlamentu zaprijetili su u četvrtak navečer nasiljem ako vlada ne odustane od spornog zakona za koji Srpska pravoslavna crkva (SPC) tvrdi da je paravan za otimanje njezinih crkava i manastira u toj zemlji.

Dok traje rasprava u parlamentu, policija je zatvorila središte Podgorice i jake policijske snage osiguravaju sve značajnije institucije, uključujući javnu televiziju RTCG.

Istovremeno, aktivisti i simpatizeri prosrpske oporbe blokirali su važne prometnice na sjeveru, jugu i središnjim dijelovima zemlje.

U prijedlogu zakona stoji da se državi vraćaju vjerski objekti i zemljište koje vjerske zajednice koriste na teritoriju Crne Gore, a za koje se utvrdi da su izgrađeni sredstvima države ili su bili u njezinom vlasništvu do 1. prosinca 1918. godine.



Prijedlog je podržala Crnogorska pravoslavna crkva koja smatra da će njime biti vraćena imovina nezakonito prepisana SPC-u.

SPC u Crnog Gori ima u vlasništvu 66 uglavnom srednjovjekovnih manastira, desetke crkava i drugih nekretnina.

Čelnik oporbenog Demokratskog fronta Andrija Mandić upozorio je zastupnike vladajuće koalicije da može doći do krvoprolića u zemlji i pozvao svoje ratne suborce da budu spremni.

“Ja sam sudjelovao u ratovima 1991. i 1999, nisam bio kukavica, kao što ne mislim ni da ste vi”, kazao je Mandić obraćajući se u parlamentu crnogorskom premijeru Dušku Markoviću. Ako se ne odustane od zakona “to biti katastrofa za Crnu Goru”, dodao je.

“Pozivam sve moje ratne drugove iz ’91. i ’99. da budu spremni. Možete računati na ono najgore”, zaprijetio je Mandić.

Zasad je nejasno hoće li parlament u četvrtak glasati o zakonu o slobodi vjeroispovijesti nakon što je DF predložio 270 amandmana, uz još nekoliko desetaka koje je dostavila mitropolija crnogorsko-primorska SPC-a.

O svim se amandmanima prije zastupnika na plenarnoj sjednici treba izjasniti zakonodavni odbor parlamenta.

Tijekom rasprave koja je počela u 11 sati, demonstranti su se okupili ispred hrama Kristovog uskrsnuća i predvođeni svećenicima SPC-a krenuli prema zgradi parlamenta, ali ih je policija zaustavila na stotinjak metara udaljenosti.

Prosvjednici su upozorili da će tu ostati sve dok vlada ne povuče sporni zakon iz procedure.

Dok su zastupnici raspravljali, susreli su se mitropolit SPC-a u Crnoj Gori Amfilohije i premijer Marković koji je zastupnicima prenio da su mitropoliji SPC-u sporna samo dva članka zakona.

“Mitropolit je tražio da vlada povuče zakon i da je to u interesu svih, a kao argumentaciju iznio je nepovjerenje u nas i strah za poziciju mitropoliije. Razuvjeravao sam ga u to, iskazao spremnost da dijalog vodimo i nakon glasanja o zakonu ako dobije podršku i tu se nismo složili”, rekao je Marković.

Prenoseći detalje razgovora svećenicima i demonstrantima na ulici, Amfilohije je rekao da je Markovića zamolio da se rasprava i glasanje o zakonu odgodi za dane nakon pravoslavnog Božića.

Komentari