Prosrpska oporba prosvjedovala u većini gradova Crne Gore

Tisuće pristalica prosrpske oporbe prosvjedovali su u četvrak uvečer u većini crnogorskih gradova protiv zakona o slobodi vjeroispovjesti, kršeći na taj način, samo dva dana uoči parlamentarnih izbora, zabranu okupljanja zbog epidemije koronavirusa.

Prosvjednici koji su nosili Srbijanske i crkvene zastave, prosvjedovali su u Podgorici,  Nikšiću, Baru, Pljevljima, Bijelom Polju, Beranama, Andrijevici, tražeći povlačenje zakona o slobodi vjeroispovjesti kojem se protivi Srpska pravoslavna crkva, jer tvrdi da država Crna Gora želi da joj otme imovinu.

Prethodno su, miješajući se u izbore, čelnici SPC u Crnoj Gori mitropolt Amfilohije i vladika Joanikije pozvali građane da glasaju za oporbu, kako bi smijenili vlast koja je donijela zakon o slobodi vjeroispovjesti.

 “Ne treba ja vama da govorim za koga ćete glasati, jer vi ste se već opredijelili“, rekao je vladika Joanikije prosvjednicima u Nikšiću, dok je Amfilohije krajem prošlog tjedna pozivajući vjernike da smijene vlast u Crnoj Gori rekao kako „SPC nema svoju stranku niti svoju izbornu listu, ali je prirodno da se raduje onima koji su protiv bezakonog zakona i koji brane svetinje, bez obzira kojoj stranci pripadaju“.



U Podgorici su prosvjednici tokom šetnje uzvikivali “Ne damo svetinje, Milo lopove”, dok su istodobno reporteri crnogorskih medija primjetili da okupljeni nisu nosili zaštine maske i držali distancu.

U Beranama su pristalice prosrpske oporbe duž cijelog centralnog trga razvili 120 metara dugu trobojku.

U medijima u Crnoj Gori sedmicama se spekuliše da je na formiranje koalicije oko prosrpskog Demokratkog fronta, čiji su čelnici Andrija Mandić i Milan Knežević nepravomoćno osuđeni za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora u listopadu 2016. godine, najviše utjecao službeni Beograd, zajedno sa SPC-om.

Direktor crnogorske policije Veselin Veljović, prije dva dana rekao je da policija ima saznanja da se u noći parlamentarnih izbora pripremaju incidenti i neredi, te da jedan dio oporbe planira da pozove svoje pristalice da se okupe nakon zatvaranja birališta.

Građani Crne Gore na izborima u nedjelju 30. kolovoza birat će između 11 političkih stranaka i koalicija.

Izbori će se održati u posebnim uvjetima, zbog korona krize, a glasači će morati da nose zaštitne maske tijekom cijelog procesa glasovanja, osim prilikom identifikacije. Aktualne epidemiološke mjere u Crnoj Gori dopuštaju javna okupljanja na otvorenom za maksimalno 40 osoba, dok je nošenje zaštitnih maski obvezno za sve starije od  sedam godine.

Komentari