Proslavljeni novinar i dalje uspijeva uzdrmati američku politiku: Trump pristao na desetak intervjua, iako ga u svojoj knjizi nije prikazao u najboljem svjetlu

Twitter

Gotovo 50 godina nakon Watergatea, Bob Woodward i dalje uspijeva uzdrmati američke predsjednike.

Kao mladi novinar Washington Posta svojim otkrićima o skandalu Watergate pridonio je rušenju s vlasti Richarda Nixona.

Danas popularni novinar i pisac, Woodward (77) u svojoj novoj knjizi „Bijes” uzdrmao je aktualnog stanara Bijele kuće Donalda Trumpa, manje od dva mjeseca prije predsjedničkih izbora 3. studenoga.

Trump je u ‘on-the-record’ intervjuima s Woodwardom priznao da je minimalizirao prijetnju koronavirusa na početku pandemije, koja je do sada u SAD-u odnijela gotovo 200.000 ljudskih života.„Želio sam ublažiti opasnost”, rekao je Trump u razgovoru s njime. „I dalje to volim činiti, jer ne želim stvarati paniku”.

Trump mu je kazao da je rano shvatio da je virus „smrtonosan” i daleko opasniji od gripe. No istodobno je uvjeravao javnost da će jednostavno „nestati”.

Trumpov demokratski protukandidat Joe Biden u oštroj kritici nazvao ga je zbog toga izdajnikom američkog naroda.

„Svjesno je i namjerno mjesecima lagao o prijetnji koju virus predstavlja za zemlju”, rekao je Biden.

Woodward je u intervjuu za CBS-ovu emisiju „60 minuta” ocijenio da je tragično što predsjednik nije informirao javnost.

„Predsjednik Sjedinjenih Država ima dužnost upozoriti”, kazao je. „Javnost će to shvatiti, ali ako steknu dojam da im se ne govori istina, tada ste na putu obmane i zataškavanja”.

Watergate

Woodward je studirao na Yaleu i služio je pet godina u mornarici prije nego se počeo baviti novinarstvom. Kad se prvi put javio za posao u Postu, bio je odbijen zbog nedovoljno iskustva pa je pekao zanat u jednom lokalnom listu.

Priliku u Postu dobio 1971., a imao je jedva godinu dana iskustva kao izvjestitelj kada je zajedno s Bernsteinom naletio na priču života, provalu u urede Demokratske stranke u kompleksu Watergate u Washingtonu 1972.

Njihov klasični istraživački zadatak doveo je do niza kongresnih saslušanja i Nixonove ostavke 1974.

Woodward i Carl Bernstein napisali su bestseller „Svi predsjednikovi ljudi” o skandalu o kojem je 1976. snimljen i hit film s Robertom Redfordom u ulozi Woodwarda i Dustinom Hoffmanom kao Bernsteinom.

„Bijes” je već na vrhu Amazonova popisa bestsellera i prije nego 15. rujna bude pušten u prodaju.

Otkako je napustio dnevno novinarstvo, Woodward je objavio 20 knjiga, uključujući kompetentna djela o Billu Clintonu, Georgeu W. Bushu, Baracku Obamu i Donaldu Trumpu.

Njegov stil iskrena izvjestitelja o washingtonskim koridorima moći bez premca je. U američkom glavnom gradu poštuju ga, doduše nerado, zbog njegove sposobnosti da dokazima podupre bilo kakve insajderske priče koje dozna.

Zagonetka

Zašto je Trump pristao na desetak ‘on-the-record’ intervjua s Woodwardom na neki je način zagonetka, posebice nakon što ga u svojoj prethodnoj knjizi nije prikazao baš u laskavu svjetlu.

Woodwardova knjiga „Strah: Trump u Bijeloj kući”, objavljena 2018., portret je bijesnog, paranoidnog vođe i Bijele kuće koja izgleda kao ludnica.

Bliski Trumpov saveznik senator Lindsey Graham rekao je za The Daily Beast da je on preporučio predsjedniku da razgovara s Woodwardom.

„Rekao sam da je taj tip dobro poznat pisac o predsjednicima. I, znate, imate priliku ispričati svoju verziju. Predsjednik je pristao i eto”, rekao je.

Woodward, počasni urednik Posta za koji više ne piše, našao se na udaru kritika jer je niti on nije informirao javnost nego je pojedinosti čuvao za knjigu.

„Bob Woodward imao je moje citate mjesecima”, objavio je Trump na Twitteru.

„Ako je mislio da su toliko loši ili opasni, zašto ih nije odmah objavio da spasi živote?”

Woodward je u intervjuu za Post branio svoju odluku da ne objavi materijal koji je prikupio za knjigu.

Osim toga, kazao je, kad je riječ o predsjednikovim izjavama, „najveći problem koji sam imao, a što je uvijek problem s Trumpom, jest to da nisam znao jesu li istinite”.

Komentari