Propali zadnji pokušaji pregovora o američkom paketu pomoći nezaposlenima

Twitter

Pregovori u američkom Kongresu o novom paketu pomoći zbog koronavirusa u petak nisu donijeli rezultat, a predsjednik Donald Trump rekao je da će, ako do dogovora ne dođe do kraja tjedna, potpisati izvršnu uredbu o nastavku pomoći, piše u subotu BBC.

Kada se radi o novom paketu pomoći za stanovništvo i gospodarstvo pogođene pandemijom koronavirusa, demokrati i republikanci sukobljeni su po nizu pitanja, od naknade za nezaposlene do financijske pomoći školama.

Broj nezaposlenih u SAD-u trenutno je na 10,2 posto, što je više nego u bilo kojem trenutku financijske krize 2008. godine, prenosi BBC.

Sada, u trenutku kada je istekla pomoć za nezaposlene, kao i moratorij na deložacije, zastupnici se spremaju bez dogovora otići na odmor.



Neuspjeh u postizanju dogovora između dviju strana pogodio bi desetke milijuna nezaposlenih Amerikanaca koji su tijekom pandemije tjedno dobivali dodatnih 600 dolara, uz uobičajene naknade za one koji su izgubili radna mjesta.

Te su isplate stale prošli mjesec, a republikanci ih žele smanjiti.

Demokratska predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi u petak je u svom uredu na Capitol Hillu održala sastanak s ministrom financija Stevenom Mnuchinom i šefom ureda američkog predsjednika Markom Meadowsom.

Na konferenciji za medije je istaknula da je spremna ponuditi kompromis i za bilijun dolara smanjiti demokratski paket pomoći vrijedan 3,5 bilijuna dolara, koji je prošao u tijelu kojim predsjeda, ali ne i u većinski republikanskom Senatu.

“Mi ćemo ponuditi bilijun manje, a vi bilijun više” od vašeg prijedloga, istaknula je na konferenciji i dodala da “imaju moralnu odgovornost pronaći zajedničko rješenje”.

BBC piše kako republikanci žele paket sveukupne vrijednosti od bilijun dolara koji će uključivati zaštitu poslodavaca od zdravstvenih zahtjeva zaposlenika vezanih za koronavirus.

Žele i manju pomoć za lokalne vlasti nego što to traže demokrati.

Američki predsjednik Trump u petak je održao iznenadnu konferenciju za medije u svom golf klubu u New Jerseyu i optužio demokrate za zastoj.

“Nancy Pelosi i Chuck Schumer i dalje insistiraju na radikalno lijevim politikama koje nemaju veze s kineskim virusom”, kazao je.

“Ako će demokrati tu ključnu pomoć i dalje držati taocom, djelovat ću pod ovlastima predsjednika i Amerikancima pružiti pomoć koju trebaju”.

Bijela kuća je ranije najavila kako bi predsjednik mogao djelovati jednostrano putem izvršne uredbe, no nije jasno koliko će pritom imati slobode jer federalno financiranje kontrolira Kongres.

Komentari