PROBLEMI S CJEPIVOM Sanofi se pokazao neučinkovit kod starijih, Australija odustaje od svojeg

Ilustracija Foto: Profimedia

Tvrtke Sanofi i GlaxoSmithKline u petak su priopćile da će nastaviti s testiranjem zajedničkog cjepiva protiv covida-19 nakon što su klinička ispitivanja pokazala nedovoljan imunosni odgovor kod starijih pacijenata, a probleme s razvojem svog lokalnog cjepiva ima i Australija.

“Jučerašnji rezultati su pokazali imunosni odgovor kod pacijenata koji su se oporavili od covida-19 starih između 18 i 49 godina, no vrlo slabi imunosni odgovor kod starijih pacijenata, najvjerojatnije zbog nedovoljne koncentracije antigena”, priopćio je Sanofi, prenose agencije.

Jean-Daniel Lelievre, šef klinike za imunologiju i zarazne bolesti u francuskoj bolnici Henri-Mondor u Creteilu, kaže da “tom vrstom cjepiva, rezultat nije iznenađenje”.

“Znamo da je kod starijih pacijenata potrebno više antigena. No, u fazama II i III, proizvođači testiraju toleranciju na lijek i ne mogu testirati jake doze. Mislim da će Sanofi/GSK moći poboljšati svoje cjepivo”, rekao je Lelievre.



Sanofi i GSK u veljači pokreću drugu studiju, u nadi da će učinkovito cjepivo moći imati do kraja 2021., što predstavlja svojevrsni udarac njihovim naporima u borbi protiv pandemije koronavirusa SARS-CoV-2.

To je također i udarac nizu cjepiva u nastajanju koja se oslanjaju na dokazani, konvencionalni razvoj lijeka u odnosu na cjepivo Pfizera i BioNTecha u čijoj je izradi korištena nova, napredna tehnologija.

Nemalo je to iznenađenje i udarac brojnim vladama, uključujući EU, SAD, Kanadu i Veliku Britaniju koje su već rezervirale stotine milijuna doza u nastojanju da zaustave epidemiju koja je u svijetu već odnijela vije od 1,5 milijuna života i smlavila gospodarstva.

Faza III mogla bi početi u drugom kvartalu 2021., a pozitivan ishod bi mogao rezultirati podnošenjem zahtjeva regulatornim tijelima u drugoj polovici godine. Tako bi cjepivo eventualno moglo biti dostupno tek u zadnjem kvartalu 2021., umjesto, kako je bilo predviđano, u prvoj polovici te godine.

Sanofi-GSK cjepivo koristi istu tehnologiju kao kod proizvodnje cjepiva protiv gripe.

Australija je u petak odustala od svog lokalnog cjepiva protiv covida-19 nakon što su ispitivanja pokazala da bi moglo doći u koliziju s dijagnozom HIV-a.

Pokazalo se da antitijela nastala nakon primjene cjepiva, koje razvijaju Sveučilište Queensland (UQ) i biotehnološka tvrtka CSL, mogu upućivati na lažno pozitivan test na HIV.

Iako je cjepivo izazvalo “snažan” imunosni odgovor na SARS-CoV-2 bez ozbiljnih nuspojava u fazama I i II, za “popravak” cjepiva bi možda trebalo 12 mjeseci.

CSL i australska vlada su zajednički odlučili obustaviti fazu II i III kliničkih ispitivanja.

“Bilo je teško donijeti tu odluku, no potreba za hitnom nabavkom cjepivom mora biti svačiji prioritet”, kazao je profesor Paul Young sa UQ-a.

CSL će umjesto toga proizvesti 20 milijuna doza cjepiva AstraZenece i Sveučilišta Oxford. Vlada je također osigurala i cjepivo Novavaxa i Pfizera.

Sveukupno je Australija osigurala 140 milijuna doza cjepiva za 25 milijuna ljudi.

Komentari