Pristižu reakcije na smrt princa Philipa: ‘Ujedinjeno Kraljevstvo izgubilo je izvanrednog javnog službenika’

Kraljica Elizabeta II. i princ Philip / ilustracija Foto: Wikipedia

Princ Philip, vojvoda od Edinburgha i suprug kraljice Elizabete II., preminuo je u 99. godini. Buckinghamska palača službeno je potvrdila njegovu smrt.

“S dubokom tugom Kraljica javlja o smrti Princa Philipa, vojvode od Edinburgha”, objavljeno je na Twitteru, navodi se da je preminuo u dvorcu Windsor.

Pristižu brojne reakcije na njegovu smrt.

“Pomogao je pri usmjeravanju kraljevske obitelji i monarhije prema instituciji koja je od velike važnosti za sreću i uravnoteženost našeg nacionalnog života. Princ Philip zaradio je naklonost generacija u Ujedinjenom Kraljevstvu, diljem Commonwealtha i širom svijeta. ”, rekao je britanski premijer Boris Johnson.

Čelnik Laburističke stranke Keir Starmer: “Ujedinjeno Kraljevstvo izgubilo je izvanrednog javnog službenika. Najviše ćemo ga pamtiti izvanrednoj predanosti po odanosti kraljici,…”.

“Bio je uz nju više od sedam desetljeća. Njihov brak bio je simbol snage, stabilnosti i nade, čak i dok se svijet oko njih mijenjao. Bilo je to partnerstvo koje je nadahnulo milijune u Britaniji i diljem svijeta”, dodao je, prenosi Index.

Škotska premijerka izrazila sućut

“Tužna sam zbog vijesti da je vojvoda od Edinburgha umro”, napisala je premijerka Nicola Sturgeon na Twitteru.

Komentari