Priopćenje WHO-a: I električne cigarete vrlo su opasne

Screenshot

Kada su se pojavile, električne cigarete postale su totalni hit. Naime, pušačima su pružale isti ili vrlo sličan okus kao i pušenje, a bile su zdravije. Ipak, WHO kaže da nije tako.

Što kaže WHO?

Evo što su rekli u svom priopćenju: “Elektroničke cigarete i ostali slični proizvodi opasni su za zdravlje te njihovu upotrebu treba regulirati, da bi se u samom začetku duhanskoj industriji onemogućilo ‘vrbovanje’ potencijalnih kupaca.”

“Nikotin izaziva snažnu ovisnost, a jednako su opasni i elektronički inhalatori nikotina pa bi stoga njihovu upotrebu trebalo bolje regulirati”, rekao je šef UN-ove agencije Tedros Adhanom Ghebreyesus, koji je u utorak objavio novo izvješće o borbi protiv pušenja realizirano u suradnji s Bloomberg Philanthropies.

U izvješću piše da proizvođači ovakvih proizvoda, čija se paleta i dalje proširuje, često za cilj imaju djecu i adolescente koje privlače tisućama raznih okusa (u izvješću stoji da ih je čak 16.000).



WHO preporučuje vladama da poduzmu sve što mogu kako bi se nepušačima onemogućio pristup e-cigaretama, strahujući od ponovnog populariziranja pušenja, osobito među mladima.

Bloomberg protiv tvrtki

Michael Bloomberg, milijarder i bivši gradonačelnik New Yorka koji je već dulje vrijeme angažiran u borbi protiv pušenja, osudio je taktiku duhanskih tvrtki.

“S obzirom na zamijećeni pad prodaje cigareta, duhanske tvrtke agresivno promoviraju nove proizvode poput e-cigareta ili sličnih duhanskih proizvoda te lobiraju kod vlada, tražeći od njih ograničenja postojećih propisa. Njihov je cilj jednostavan: pridobiti novu generaciju ovisnika o nikotinu, a mi im to ne možemo dopustiti”, smatra Bloomberg.

On dodaje: “vlade trebale usvojiti odgovarajuće mjere kako bi zaštitile svoje stanovništvo od opasnosti koje im prijete od elektroničkih nikotinskih inhalatora te da bi spriječile njihovu upotrebu među djecom, adolescentima i ostalim zdravstveno osjetljivim skupinama”.

I premda se udio pušača u brojnim zemljama smanjio, globalni porast broja stanovnika znači da ukupan broj pušača “ostaje jednako visok”, stoji u izvješću WHO-a te se dodaje da pušenje godišnje ubije 8 milijuna pušača, uključujući i milijun pasivnih pušača.

Komentari