Prijedlog Biskupske konferencije je još 2005. nudio stabilnost za BiH

Vinko Puljić Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić ocijenio je kako je prijedlog Biskupske konferencije BiH iz 2005. o preustroju zemlje kroz četiri teritorijalne jedinice bio taj koji je mogao riješiti većinu sadašnjih problema jer je nudio trajnu stabilnost jamčeći da u toj zemlji nitko nikoga neće moći preglasati.

“To je (ustroj) još od 1905. i to je nudilo balans u kojemu nitko nikoga neće preglasati”, kazao je kardinal Puljić u intervjuu za sarajevsku komercijalnu televiziju Face.

Po tom bi prijedlogu umjesto daytonskog ustroja BiH dobila četiri regije sa središtima u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci i Tuzli na temelju gospodarskih, prometnih, prirodnih, povijesnih i geografskih kriterija. Na regionalnoj razini svaki konstitutivni narod morao bi imati najmanje 30 posto udjela u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, kako nikada pripadnici jednoga naroda ne bi mogli nadglasati pripadnike druga dva naroda.

Prijedlog iz 2005. godine, kako je pojasnio kardinal Puljić, sačinili su ustavni stručnjaci a biskupi su ga objeručke prihvatili i ponudili javnosti no nitko za njega nije pokazao posebno zanimanje a međunarodna ga je zajednica također odbacila.



“To je bila naša želja da pomognemo i mnogi su rekli to je prava stvar ali…”, kazao je kardinal Puljić dodajući kako je očigledno kako su sve političke stranke pa i one s hrvatskim predznakom imale neke druge interese dok su zapadne sile jednostavno poručile “da se ne talasa”.

“Od tada sam dignuo ruke od sugestija. Vidim da se to ne prima. Nema smisla u zatvorenu bocu ulijevati piće”, kazao je vrhobasnski nadbiskup.

Komentari