PRIČA O ‘NON PAPERU’ IDE DALJE Kosovski medij tvrdi da je došlo do preokreta u tome tko je autor. Oglasila se EU i SAD

Prištinska Koha je pod oznakom “ekskluzivno” objavila vijest da je u posjedu takozvanog ‘non papera’ o promjeni granica na Balkanu.

Prištinski list tvrdi da su dokument, koji je digao regiju na noge, sastavile Francuska i Njemačka te da je namijenjen nastavku dijaloga Beograda i Prištine, odnosno da predviđa okvir za daljnje pregovore.

Naslov Kohinog teksta aludira da je ovim ‘non paperom’ predviđeno da dijalog završi međusobnim priznanjem dviju strana.

Nadalje se navodi da bi se na Kosovu stvorio ‘autonomni okrug sjevernog Kosova’, srpska pravoslavna crkva imala bi privilegiran status, a čitav proces trebao bit biti gotov prije kraja veljače 2022. godine.



Koha se poziva na tumačenja diplomata s kojima je razgovarala, no nitko nije mogao potvrditi autentičnost objavljenog dokumenta, navodi B92.

EU i SAD protiv prekrajanja granica

Oglasili se EU i State Department: Protiv smo prekrajanja granica na zapadnom Balkanu
No, da je pitanje ‘non papera’ još uvijek aktualno potvrđuje interes Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država koje su u ponedjeljak odbile ideju prekrajanja granica na zapadnom Balkanu, nakon što je među službenicima EU kružila neslužbena diplomatska nota s prijedlogom za razbijanje Bosne i spajanje Kosova s ​​Albanijom.

Dokument, koji je vidio Reuters, predlaže uključivanje dijelova Bosne u Srbiju i Hrvatsku kako bi se pomoglo integraciji regije u EU.

Rasprava je alarmirala BiH, koji su to vidjeli kao prijetnju teritorijalnom jedinstvu svoje zemlje, dva desetljeća nakon što su etnički sukobi doveli do rata u regiji.

Reuters nije mogao samostalno provjeriti autentičnost diplomatske note koju službeno nije tvrdila niti jedna zemlja.

“Apsolutno nismo za bilo kakve promjene granica”, rekao je glavni glasnogovornik Europske komisije Eric Mamer na konferenciji za novinare.

Sjedinjene Države upozorile su da pomicanje granica riskira pogoršanje napetosti u regiji.

‘Špekulacija o promjeni granica na Balkanu po etničkoj liniji riskira poticanje nestabilnosti u regiji’

“Nedavna neopravdana špekulacija o promjeni granica na Balkanu po etničkoj liniji riskira poticanje nestabilnosti u regiji i evocira sjećanja na prošle napetosti”, rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je u ponedjeljak nakon razgovora sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem u Bruxellesu da EU želi “nastaviti vidjeti pozitivan razvoj u vladavini zakona” u Srbiji u sklopu pristupnih pregovora. Njih su dvoje razgovarali o razgovorima Beograda s Kosovom, državom koja je nekad bila dio Srbije i čiju neovisnost ne priznaje nekoliko zemalja EU, uključujući Španjolsku.

Čelnici sjeverne Makedonije i Kosova trebali bi ovog tjedna također doći u Bruxelles, prenosi Dnevno.hr.

Komentari