Pretres u domu i uredu bivšeg francuskog premijera zbog upravljanja koronakrizom

profimedia

Istražitelji su u četvrtak pretražili dom i ured bivšeg francuskog premijera Edouarda Philippea u sklopu istrage o upravljanju epidemijom koronavirusa koja obuhvaća i neke ministre.

Mreža BFMTV i drugi francuski mediji izvijestili su da su pretraženi i domovi ministra zdravstva Oliviera Verana te njegove prethodnice Agnes Buzyn.

Sadašnji premijer Jean Castex izrazio je “potpunu” potporu Veranu.

“Ujutro, u podne, navečer (…) uvijek je bio na prvoj crti, uvijek na prvoj crti, nije štedio ni svoje vrijeme niti svoje veliko znanje”, rekao je Castex.



Suci su otvorili istragu u kolovozu nakon više od 90 tužbi podnesenih protiv ministara i premijera zbog navodno lošeg upravljanja zdravstvenom krizom izazvanom epidemijom koronavirusa.

U Francuskoj je covid-19 uzeo više od 33.000 života.

Predsjednik Emmanuel Macron smijenio je premijera Philippea (desni centar) u srpnju nakon tri godine na dužnosti. Philippe, koji sada obnaša dužnost gradonačelnika Le Havrea, i danas je po anketama najpopularniji političar.

Pretraga je slijedila dan pošto je Macron najavio policijski sat u Parizu i osam većih gradova u trajanju šest tjedana u pokušaju da suzbije širenje epidemije.

Građani koji se zateknu vani kada navečer stupi na snagu policijski sat morat će imati potvrdu da su izašli radi posla ili iz nekog bitno razloga, kako je bilo na snazi tijekom prvog lockdowna ranije ove godine koji je trajao 55 dana.

Oko 12.000 policajaca i žandara nadzirat će provedbu policijskog sata, rekao je ministar unutarnjih poslova Gerard Darmanin.

Neka ograničenja koja su sada na snazi za Parizu proširit će se diljem zemlje, primjerice zabrana okupljanja i proslava, rekao je Castex. Restorani neće moći ugostiti više od šest ljudi za stolom.

Komentari