Premijer Johnson rekao da je Britanija prošla vrhunac epidemije

Arno Mikkor, Flickr

Britanija je prošla vrhunac epidemije koronavirusa, rekao je u četvrtak premijer Boris Johnson i obećao idući tjedan predstaviti mjere popuštanja unatoč rastu broja žrtava i kritikama da je vlada prekasno reagirala.

Na svojoj prvoj konferenciji za medije pošto se sam oporavio od covida-19 i održanoj dan pošto je njegova zaručnica rodila dijete, Johnson je ponudio sugrađanima nadu da će uskoro popustiti mjere izolacije no pozvao ih je da se drže ograničenja radi sprečavanja širenja virusa.

“Mogu potvrditi danas prvi put, da je vrhunac bolesti iza nas”, rekao je Johnson. “Prošli smo vrhunac i sada smo na silaznoj putanji”, rekao je i poručio Britancima da “imaju mnogo razloga za nadu u oporavak”.

Međutim, s više od 26.000 žrtava Britanija ima drugu najvišu stopu smrtnosti od covida-19 u Europi.



Zbog toga je Johnsonova vlada izložena valu kritika, ponajprije da je presporo reagirala te da bi popuštanjem mjera mogla potaknuti drugi val epidemije.

Premijer je na te optužbe odgovorio da je vlada učinila pravu stvar u pravom trenutku.

Svi rade naporno da riješe probleme, “u vladi i u javnom zdravstvu i lokalne vlasti”.

Rade “dušom i srcem, noću i danju da učine pravu stvar i učinit ćemo je i ostvariti golem uspjeh”, rekao je.

Vladu jednako pritišće rast nezaposlenosti i tvrtke gotovo na izdisaju koje očekuju provedbu izlazne strategiju.

Johnson je obećao predstaviti idući tjedan “niz opcija” o popuštanju mjera i naznačio da će točni datumi i promjene ovisiti o stručnim savjetima i podacima.

Stroga ograničenja premijer Johnson je donio prije šest tjedana, a njegovi su ministri redovito odbijali prognozirati kada će ih početi ukidati.

“Zahvaljujući velikim kolektivnim naporima pod okriljem NHS-a (Nacionalna zdravstvena službe) izbjegli smo nekontroliranu i katastrofalnu epidemiju u kojoj bi u najgorem scenariju umrlo pola milijuna ljudi”, rekao je Johnson.

Prva revizija mjera bit će prije 7. svibnja.

Oporbeni laburisti optužili su vladu da je presporo reagirala na krizu odgađajući mjere izolacije i za propuste u nabavi zaštitne opreme za medicinsko osoblje koje liječi oboljele, te za nedovoljan broj testiranja.

Ranije u četvrtak ministri su dali naslutiti da neće ispuniti cilj od 100.000 testiranja na dan koji je trebao biti ispunjen do 30. travnja, kao što je to najavio ministar zdravstva Matt Hancock.

Komentari