Premijer Crne Gore poslao “posljednje upozorenje” metropolitu Srpske Pravoslavne Crkve

Širom Crne Gore od petka, kada je usvojen zakon kojemu se protive prosrpske političke stranke i Srpska Pravoslavna Crkva, održavaju se molitve nakon kojih se organiziraju prosvjedne šetnje građana koje nerijetko rezultiraju incidentima.

“Pozivam svećenstvo Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori da se vrati u crkve i hramove, da pozovu vjernike da služe i da borave u hramovima, da ih ne pozivaju na pružanje otpora vlastima u odnosu na ovaj zakon”, rekao je Crnogorski premijer Duško Marković.
Premijer tvrdi da se u crkvama planiraju neredi, napadi na policijske službenike, građane i imovinu.
“Poziv za dijalog je otvoren, a metropolitu savjetujem da ne potiče nezadovoljstvo i nerede. Ovo je posljednja opomena u tom smislu”, poručio je premijer metropolitu Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori Amfilohiju.
Marković je istaknuo da u Crnoj Gori neće biti sukoba, ali i da država neće dozvoliti izazivanje nereda i napade na državne službenike i policiju.
“Ovdje neće biti nikakvog sukoba. Ovdje nije nikome tijesno – ni Srbima, ni Crnogorcima, ni Albancima, ni muslimanima – Bošnjacima, ni Hrvatima ni bilo kome drugom. Crna Gora je dom za sve. Ali u Crnoj Gori će se poštovati crnogorski zakoni, a ne nečija drugi. Ne brinite za svoju sigurnost. Država je tu da štiti vašu sigurnost i sigurnost vaših porodica”, rekao je Marković.
Prije toga je čelnik crnogorske Uprave policije Veselin Veljović rekao da su “očigledni pokušaji sa strane da se radikalizira sigurnosna situacija u Crnoj Gori”. Upozorio je da će na svaki oblik nasilja biti učinkovito odgovoreno.
Usvajanjem Zakona o vjerskim zajednicama, koji je pripremljen u suradnji s Venecijanskom komisijom, Crna Gora je izmijenila zakon od prije pola stoljeća i poništila dekret tadašnjeg regenta Aleksandra Karađorđevića iz 1920. kojim je “ukinuta autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva”.

Komentari