Premijer Andrej Plenković na neformalnom sastanku Europskog vijeća u Pragu

Foto: Goran Mehkek/ Cropix

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovat će na sastanku na vrhu Europske političke zajednice i neformalnom sastanku Europskog vijeća, u Pragu, 6. i 7. listopada.

Čelnici i čelnice EU-a sastat će se u Pragu kako bi raspravljali o trima najhitnijim i međusobno povezanim pitanjima s kojima se EU suočava, odnosno o ruskom ratu u Ukrajini, energetici i gospodarskoj situaciji.

Uoči neformalnog sastanka Europskog vijeća, europske čelnice i čelnici okupit će se na prvom sastanku Europske političke zajednice.

Ciljevi zajednice su poticanje političkog dijaloga i suradnje radi rješavanja pitanja od zajedničkog interesa te jačanje sigurnosti, stabilnosti i blagostanja europskog kontinenta. Ta platforma za političku koordinaciju na zamjenjuje nijednu postojeću organizaciju, strukturu ili proces te u ovoj fazi nema za cilj stvaranje novih.



Na prvi sastanak Europske političke zajednice uz čelnike 27 država članica EU-a, predsjednicu Europske komisije i predsjednika Europskog vijeća, pozvane su: Albanija, Armenija, Azerbajdžan, Bosna i Hercegovina, Gruzija, Island, Kosovo, Lihtenštajn, Moldova, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Norveška, Srbija, Švicarska, Turska, Ukrajina te Ujedinjena Kraljevina.

Tijekom boravka u Pragu premijer Plenković održat će i bilateralne sastanke.

Komentari