Pregovori o Brexitu: London i dalje ne želi produženje prijelaznog perioda

Britanski i europski dužnosnici nastavljaju s pregovorima o budućim odnosima, objavio je u ponedjeljak glasnogovornik britanskog premijera Borisa Johnsona, ponovivši kako Britanci i dalje žele da se dogovor postigne do kraja ove godine.

“Prijelazni period završava 31. prosinca 2020., tako stoji u britanskom zakonu”, naglasio je glasnogovornik, dok pregovarači s druge strane stola žele produženje tog roka.

“Što se tiče budućeg odnosa, razmijenili smo pravne tekstove koji će biti tema neformalnih razgovora između nas i Europske komisije. Očekujem da se razgovori nastave ovaj tjedan”.

“Struktura pregovora se promijenila kako bi se prilagodila trenutnoj situaciji oko koronavirusa, pa ima više neprekidnih rasprava umjesto ranije planiranih krugova pregovora”, zaključio je glasnogovornik.



Europska unija od Britanije očekuje da zatraži produžetak prijelaznog razdoblja, poručili su diplomati i službenici u ponedjeljak.

Bruxelles i članice Europske unije su i prije pandemije koronavirusa upozoravale da je period do 31. prosinca ove godine prekratak.

Produženje se može odobriti samo na zahtjev Londona. Europski diplomati u ponedjeljak su kazali kako očekuju takav zahtjev Britanaca u svibnju ili lipnju.

Britanski premijer Boris Johnson odbacuje da će do toga doći i tvrdi da se London na kraju godine spreman i bez dogovora povući iz sporazuma o suradnji.

No Johnson je pozitivan na koronavirus, kao i njegov ministar zdravlja, a Dominic Cummings, jedan od glavnih ideologa britanskog izlaska iz EU-a, u samoizolaciji je sa simptomima. Virus je potvrđen i kod glavnog europskog pregovarača Michela Barniera, kao i njegovog britanskog kolege.

“Pandemija koronavirusa zakomplicirala je već vrlo ambiciozan raspored”, rekao je David McAllister, njemački eurozastupnik škotskog podrijetla koji predsjeda radnom skupinom Europskog parlamenta za brexit.

“EU je uvijek otvorena za produženje prijelaznog razdoblja. Lopta je sada na britanskom terenu. Britanska vlada zasad je stalno odbacivala takvu opciju. Pod ovakvim okolnostima London bi pažljivo trebao razmotriti produženje”, kazao je taj zastupnik Europske pučke stranke.

Komentari