Predsjednik Europskog vijeća o krizi s Iranom: Postoji rizik općeg rasplamsavanja nasilja

flickr

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel pozvao je u petak na smirivanje napetosti u Iraku, gdje je situacija posljednjih dana eskalirala.

“Krug nasilja, provokacija i odmazde kojemu svjedočimo u Iraku posljednjih tjedana mora se zaustaviti. Daljnja eskalacija mora biti zaustavljena pod svaku cijenu”, objavio je Michel u priopćenju.

“Irak ostaje vrlo krhka zemlja. Previše oružja i previše milicija usporavaju proces povratka normalnom životu iračkih građana. Postoji rizik općeg rasplamsavanja nasilja u cijeloj regiji i jačanja opskurnih snaga terorizma koje cvjetaju u vremenima vjerskih i nacionalističkih napetosti”, istaknuo je Michel.

Stanje u Iraku dodatno je zaoštreno nakon što su Sjedinjene Države ubile moćnog iranskog čelnika Kasema Sulejmanija i zapovjednika iračke milicije Abua Mahdija al-Muhandisa.



Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei i predsjednik Irana Hasan Rohani obećali su da će se osvetiti za smrt generala, kojega je SAD smatrao teroristom i odgovornim za ubojstva više stotina američkih vojnika. Američki napad dronom izvršen je nakon što su prosvjednici u Bagdadu napali američko veleposlanstvo u utorak i sukobili se ondje sa američkim snagama. Pentagon tvrdi da je Sulejmani odobrio napade na veleposlanstvo.

TRUMP NAREDIO LIKVIDACIJU Amerikanci na aerodromu u Bagdadu ubili najmoćnijeg iranskog generala, Teheran: ‘Ovo je ratni čin’

General Kasem Sulejmani bio je drugi najmoćniji čovjek u Iranu, odmah ispod ajatolaha Hamneija, a smatran je kreatorom velikih iranskih ambicija na Bliskom istoku.

Obnašao je dužnost zapovjednika elitnih snaga Kudsa Iranske revolucionarne garde koje su zadužene za tajne iranske operacije u inozemstvu. Upravo zato Trumpova administracija vjeruje da je Kuds “glavni iranski mehanizam za potporu” terorističkim skupinama na Bliskom istoku, uključujući libanonski Hezbolah i palestinski Islamski džihad, financiranjem, obučavanjem i naoružanjem.

Komentari