Predsjednica Europske komisije: Imam dobre vijesti za Hrvatsku

Goran Mehkek / CROPIX

Imam dobre vijesti za Hrvatsku. Od sutra će Hrvatskoj biti dostupno 500 mil. eura iz programa SURE. To su osobito dobre vijesti za zaposlene i tvrtke jer im programom SURE poručujemo: ne otpuštajte radnike, mi ćemo isptatiti dio njihovih plaća čak i ako ne rade dovoljno, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

U ekskluzivnom razgovoru za Dnevnik HRT-a kazala je da ukoliko ne zadržimo radnike i njihovo znanje i vještine nećemo moći preuzeti nove narudžbe da se oporavimo. Ursula von der Leyen je naglasila je da je ovo mjera koja će zaštititi tvrtke i radnike tijekom pandemije, dok se ekonomija ne oporavi. Dodaje da će druga tranša Hrvatskoj biti isplaćena kasnije – u ukupno jednu milijardu eura iz SURE programa.

Von der Leyen smatra da gospodarstvu treba puno više od SURE programa, pa je Komisija predložila program za oporavak “Sljedeća generacija EU-a” iz kojeg će Hrvatskoj biti na raspolaganju 6 milijardi eura.

“Želimo to zajednički investirati u modernizaciju, u “novi zeleni dogovor”, kako bi naše jedinstveno tržište postalo jače, rekla je Von der Leyen.

Pozvala je sve članice da imaju na umu kako je EU u jako dubokoj krizi izazvanoj pandemijom te da radnici i tvrtke trebaju ta sredstva.

Predsjednica EK objavila je da će Komisija već sutra imati još jedan ugovor o nabavi cjepiva protiv koronavirusa – s europskom farmaceutskom tvrtkom Cure Vac za 405 milijuna doza cjepiva.

Ovo je 5. ugovor koji je EK potpisala s nekom farmaceutskom tvrtkom.

“Moramo osigurati da su cjepiva učinkovita i sigurna. Čim dobijemo cjepivo, svaka država članica će istovremeno pod istim uvjetima na njih imati pristup”, rekla je čelnica Komisije.

Čelnica komisije najavila je kako će Europska komisija 9. prosinca postaviti plan za borbu protiv terorizma, a prije toga, krajem studenog predstavit će plan za integraciju i inkluziju.

“Osnažit ćemo Europol i Eurodec. Sve je to dio agende za borbu protiv terorizma”, rekla je Von der Leyen za HRT.

Komentari