Predsjedatelj Predsjedništva BiH: Poruka SAD je da odnosi Srbije i Kosova nemaju veze s BiH

screenshot

Američka administracija proces normalizacije odnose između Srbije i Kosova promatra samo kao pitanje koje se tiče odnosa te dvije države i on nije ni na koji način povezan s Bosnom i Hercegovinom, izjavio je u srijedu predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Nakon sastanka kojega su u Sarajevu on i druga dva člana Predsjedništva BiH, Željko Komšić i Milorad Dodik, održali s posebnim izaslanikom SAD-a za zapadni Balkan Matthewom Palmerom Džaferović je novinarima kazao kako njegova zemlja ostaje izdvojeni slučaj kojega ne treba povezivati s drugim procesima u regiji. To je poruka koja stiže i iz Washingtona nakon što su se tamo prošlog tjedna sastali srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdullah Hoti, kazao je.

“Jasno je kazano da taj proces nema nikakve veze ni sa jednom državom u regiji i da se on tiče samo Beograda i Prištine. To je nešto što smo mi odranije znali i što sam ja svo vrijeme govorio, ali danas smo to čuli od predstavnika američke administracije”, kazao je Džaferović.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je je, u intervjuu za sarajevski “Dnevni avaz” od srijede, kako Beograd nakon washingtonskih pregovora sada želi dati poticaj zamisli o uspostavi “mini Schengena” na zapadnom Balkanu kako bi se ta regija jače povezala te se osigurao lakši protok ljudi, roba i kapitala.



Član Predsjedništva BiH Dodik odmah je najavio kako će predložiti da njegova zemlja i formalno pristupi toj inicijativi, a Džaferović je kazao kako nema ništa protiv razmatranja te ideje.

“Nitko od nas ne treba biti protiv slobodnijeg protoka ljudi, roba, kapitala i usluga, ali to svakako ne može biti neka posebna asocijacija, niti može biti zamjena za naš europski put. U okviru toga, ako bismo mi liberalizirali režim prelaska granice, riješilo bi se pitanje i tih relacija između BiH i Kosova. To je jako važno”, kazao je Džaferović.

Komentirajući razgovor sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog tajnika Palmerom Džaferović je kazao kako je on pozvao sve u BiH da rade na stabilizaciji unutarnjih političkih i gopodarskih prilika, ali i da osiguraju učinkovitiju borbu protiv trgovine ljudima jer je procjena Washingtona kako to postaje sve ozbiljniji problem u regiji.

Komentari