Pred sud izlaze 452 člana mafije koja djeluje na pet kontinenata

Dok vodiš istragu protiv članova kalabrijske mafijaške organizacije ‘Ndranghete svi ti govore “bravo, baš si hrabar”, ali kada takneš centre moći povezane s tom kriminalnom organizacijom i devijantnom masonerijom, onda postaješ “neugodan i počinješ nervirati”, izjavio je šef državnog tužiteljstva u Catanzaru Nicola Gratteri.

Njegova istraga započeta 2016. dovela je do prvog maksi-procesa ‘Ndrangheti s 452 optuženika, a prvi preliminarni dio procesa započeo je 11. rujna u sudnici-bunkeru rimskog zatvora Rebibbia.

Pod zaštitom 30 godina

Gratteri priznaje kako je u posljednje vrijeme oprezniji. Pa kako to, već ste oko 30 godina pod policijskom zaštitom, a kažete da ste sada oprezniji, u kojem smislu, pitala ga je Lilli Gruber, voditeljica emisije Osam i pol na Tv La7 u subotu 12. kolovoza. Gratteri je samo prstom dao do znanja da pređe na drugo pitanje. Drugo pitanje je bilo neminovno, odnosno pomaže li vam sadašnja vlada Giuseppea Contea?

“Imam dobre odnose s ministrima. Brinu se za rad mojeg tužiteljstva, ali nije to razina s kojom se treba sučeljavati mafije. Reforme koje imam u mislima se ne provode. Sve dok zakonima nećemo učiniti da se ne isplati činiti kaznena djela do njih će dolaziti, kazao je Gratteri, ali taj njegov odgovor vrijedi i za druge države. Postoji još jedan problem o kojem govore svi protumafijaški tužitelji, pa tako i Gratteri, odnosno da protumafijaški zakoni nisu ujednačeni u Europi. Gratteri je zadao još jedan težak udarac sadašnjim političarima usporedivši ih s onima osamdesetih godina.

Ovaj maksi-proces ‘Ndrangheti koji će se nakon oko deset preliminarnih zasjedanja u Rimu preseliti u sličnu dvoranu-bunker koju se završava graditi na ukupno 3300 četvornih metara, odnosno dvorana je duga 100, a široka 33 metra u bivšoj industrijskoj zoni grada Lamezia Terme u regiji Kalabriji, je “kamen temeljac za otkrivanje povezanost kalabrijske mafije s bijelim okovratnicima, objašnjava Gratteri. Osim mafijaša optuženo je i više osoba iz tzv. sive zone, odnosno profesionalnih samostalnih djelatnika te ljudi iz državnih službi koji su “bili nevjerni Državi”, a koji su omogućili toj mafiji pastira da sa silom, nasiljem i novcem zarađenima na drogi, postane ruke i noge državne administracije i upravljanja državnim pitanjima. Primjerice i bivši predsjednik Porotnog suda u Catanzaru Marco Petrini je pod istragom zbog korupcije u sudskim činima, odnosno zbog sumnje da je namještao neke procese. Na vrhu svih optuženika je Luigi Mancuso zvani Vrhovni (Il Supremo), koji povezuje razne klanove ‘Ndranghete, piše Večernji list. 

Komentari