Poznati afganistansko-američki autor: Zabrinut sam, međunarodna zajednica mora izvršiti pritisak na talibane

Foto: T.Irwin/UNHCR

Američko-afganistanski autor i jedan od danas najčitanijih i najutjecajnijih autora u svijetu Khaled Hosseini, posljednjih nekoliko dana aktivno na svom profilu na Twitteru komentirao događanja u Afganistanu.

Khaled Hosseini autor je knjiga “Tisuću žarkih sunaca”, “I planine su odjekivale”, “Lovac na zmajeve”, a posljednjih je dana napisao “narod Afganistana ovo ne zaslužuje”, “predsjednik Biden je propustio odgovoriti na ključna pitanja”.

Posebnu izjavu dao je i za N1.

“S velikom tugom sam promatrao razvoj događaja u Afganistanu. Duboko sam razočaran i ozbiljno zabrinut za državu. Posljednjih dvadeset godina bilo je izazovno, ali mukotrpan napredak sada je ugrožen.



SAD i međunarodna zajednica općenito moraju poduzeti korake kako bi spriječili humanitarnu krizu u Afganistanu. Moraju izvršiti pritisak na talibane da poštuju osnovna ljudska prava Afganistanaca, posebno žena i djevojaka, te da se suzdrže od upotrebe nasilja nad afganistanskim građanima“, rekao je.

Za svjetske medije je ovih dana kazao kako je za njega šokantno gledati što se događa njegovoj zemlji i njegovom gradu Kabulu u kojem je odrastao, išao u školu, imao prijatelje i za koji je duboko vezan iako ne živi u njemu već duže vrijeme.

Uz Hosseinija od pada Kabula u javnosti se posebno osluškuju poruke koje dolaze od nobelovke Malale Yusufzai koja je i sama bila žrtva talibanskog napada.

Komentari