Poznat sistem vlasti koji će vladati među talibanima: O demokraciji nema govora

Screenshot: France24/Youtube

Prema do sada poznatim informacijama, vođa Talibana, kao i do sada, trebao bi ostati Haibatulah Ahundžada. Osim njega, vrlo bitnu ulogu u odlučivanju u novom uređenju države trebalo bi imati Vrhovno vijeće.

Objašnjenje Vahidule Hašimija

Talibani će također pokušati pridobiti na svoju stranu bivše pilote i pripadnike afganistanske vojske, kazao je u intervjuu Vahidula Hašimi. Struktura koju je Hašimi predstavio Reutersu ima sličnosti s državnim sustavom Afganistana kada su posljedni put njime vladali talibani.

Evo što je Hašimi rekao o novom uređenju ove države: “Ahundžada će imati vjerojatno veći značaj od čelnika vijeća koji će biti ekvivalent predsjedniku zemlje. Možda će njegov (Ahundžadin) zamjenik imati ulogu ‘predsjednika.”

“Vrhovni vođa talibana ima tri zamjenika – Mavlavija Jaguba, sina Mule Omara, Siradžudina Hakanija koji je vođa moćne vojne mreže Hakani, i Abdula Ganija Baradara, čelnika političkog ureda talibana u Dohi.”



Ništa od demokracije

“Mnoga pitanja u vezi s političkim sustavom zemlje još nisu razriješena, ali zna se da Afganistan pod talibanima neće biti demokracija. Neće uopće biti demokratskog sustava jer on nema nikakvu bazu u našoj zemlji.”

“Nećemo raspravljati o tome kakav tip političkog sustava trebamo uvesti u Afganistanu zato što je to očigledno. To je šerijatsko pravo i to je to. Kasnije ovoga tjedna na sastanku vodstva talibana na kojemu će se razgovarati o pitanjima političkog sustava.”

“Talibani planiraju uspostaviti novu vojsku u kojoj će biti talibanski borci, ali i vojnici bivše vlade koji se žele pridružiti. Većina njih prošla je obuku u Turskoj, Njemačkoj i Engleskoj. Zato ćemo razgovarati s njima da se vrate na svoja mjesta.”

“Naravno da će biti nekih promjena, reformi u vojsci, ali svejedno ih trebamo i pozvat ćemo ih da nam se pridruže. Talibani posebno trebaju pilote jer nemaju vlastite, dok su tijekom munjevitog osvajanja zemlje nakon povlačenja stranih trupa zaplijenili helikoptere i druge zrakoplove na raznim afganistanskim aerodromima.”

O zrakoplovima i pilotima

“U kontaktu smo s mnogim pilotima. Pozvali smo ih da dođu i pridruže nam se, svojoj braći, svojoj vladi. Nazvali smo mnoge od njih i u potrazi smo za brojevima (drugih pilota) kako bi ih pozvali na njihove poslove.”

Za kraj ovog intervjua Hašimi se dotaknuo novih odnosa sa susjednim državama koji će od njihovog dolaska na vlast stupiti na snagu: “Od susjednih zemalja očekujemo da vrate afganistanske zrakoplove koji su sletjeli na njihov teritorij.

Komentari