POZNAT DATUM Sastaju se Putin i Biden. Ovo će biti teme razgovora

Twitter

Američki i ruski predsjednik Joe Biden i Vladimir Putin sastat će se 16. lipnja u Ženevi, objavila je u utorak Bijela kuća.

“Predsjednici će razgovarati o nizu problema radi ponovnog uspostavljanja predvidljivosti i stabilnosti američko-ruskih odnosa”, kazala je glasnogovornica Jen Psaki.

Biden je ranije rekao da želi da Putin prestane s uplitanjem u američke izbore i da zaustavi ruske kibernetičke napade na američke mreže.

Washington osim toga očekuje da Putin prestane prijetiti suverenitetu Ukrajine i da oslobodi zatvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog.



Ranije ovog mjeseca, Reuters je objavio da SAD i Rusija ne očekuju neki veliki preokret summitu i da dvije zemlje nisu spremne na ustupke.

I Bijela kuća je ranije oprezno najavljivala da Biden želi “presložiti” odnose s Putinom i američki dužnosnici njihov izravni susret vide kao priliku da se uravnoteži ono što nazivaju ulagivačkim odnosom bivšeg predsjednika Donalda Trumpa prema ruskom čelniku.

Ruski dužnosnici su komentirali za Reuters da će na summitu izravno čuti Bidena, nakon što su, prema izvoru bliskom ruskoj vladi, puštene nejasne poruke američke administracije.

Komentari