Povlačenjem američke vojske, talibani intenzivno napreduju u Afganistanu

Nakon smanjenja američkih i savezničkih borbenih aktivnosti u Afganistanu te postupnog povlačenja, talibanski militanti preuzeli su kontrolu nad barem 28 okružnih središta u osam afganistanskih provincija.

Uoči punog povlačenja američke vojske iz ratom uništene zemlje, talibani su drastično pojačali borbene aktivnosti. Samo u sjeveroistočnoj provinciji Badahshan, militanti su preko vikenda zauzeli barem 11 okruga.

Mnoge pale okruge sigurnosne snage su jednostavno napustile bez borbe, a moral im pada zbog manjka zračne pomoći i drugih zaliha koje ne mogu na vrijeme doći do ugroženih područja, a borbe u Badahshanu raselile su nekoliko stotina obitelji, rekli su dužnosnici.

Sve međunarodne snage napustile su pistu u Bagramu, najvećoj američkoj vojnoj bazi u Afganistanu, a Washington planira završiti povlačenje vojske do kraja kolovoza.



Nakon američkog povlačenja, afganistanske kopnene snage sigurnosti mogle bi se suočiti s ozbiljnim problemima zbog manjka podrške iz zraka. Iako su afganistanske zračne snage intenzivno tijekom godina usavršavane, one i dalje nisu usporedive s američkima.

Komentari