Povijesni suparnik i zakleti neprijatelj njemačke kancelarke Merkel kandidat za predsjednika CDU-a

Friedrich Merz, povijesni suparnik i zakleti neprijatelj njemačke kancelarke Angele Merkel u njezinoj konzervativnoj stranci CDU-u, planira se kandidirati za dužnost predsjednika stranke, pišu u srijedu njemački mediji.

Glavni predstavnik desnog krila Kršćansko-demokratske unije (CDU) nakon godina kancelaričine centrističke politike tako postaje mogući kandidat za predsjednika stranke, nakon najave ostavke sadašnje predsjednice koja dolazi u jeku političke krize.

Novi predsjednik CDU-a bit će istodobno kandidat za dužnost kancelara prije parlamentarnih izbora planiranih najkasnije krajem 2021. i tako će imati priliku da naslijedi Merkel na kancelarskoj dužnosti koju je potonja obnašala više od 15 godina. Prije dvadesetak godina nadmoćno ga je pobijedila.

CDU je u anketama najpopularnija stranka, premda je u padu.



Friedrich Merz, 64-godišnji odvjetnik, odlučan je u nakani da se kandidira na stranačkim izborima koji bi se mogli organizirati prije ljeta, tvrde dnevni list Bild i agencija dpa.

Bude li u sljedećim mjesecima izabran za predsjednika CDU-a, kancelarka će s takvim protivnikom u stranci teško moći završiti mandat, koji joj istječe 2021. To bi moglo dovesti do prijevremenih izbora.

Sadašnja predsjednica konzervativne stranke Annegret Kramp-Karrenbauer je u ponedjeljak najavila skoru ostavku.

Komentari