Potres u kraljevskoj obitelji: Princ Harry i Meghan Markle odriču se dužnosti koje nosi kraljevska obitelj

Princ Harry, unuk britanske kraljice Elizabete, objavio je u srijedu da se on i njegova supruga Meghan planiraju povući s važnijih kraljevskih dužnosti i više vremena provoditi u Sjevernoj Americi.

Harry, šesti u nasljednom redu i Meghan, bivša američka glumica kažu kako žele postati financijski neovisni i osnovati zakladu, istovremeno obavljajući manje kraljevske dužnosti.

“Namjeravamo se odreći uloge viših članova kraljevske obitelji kako bi radili i postali financijski neovisni, i dalje dajući punu podršku kraljici”, priopćili su.

Buckinghamska palača objavila je nakon toga da su razgovori s Harry i Meghan o njihovoj budućoj ulozi u ranoj fazi.



“Razumijemo njihovu želju da krenu drugim putem, ali to su složena pitanja i trebat će neko vrijeme da kroz njih prođemo”, priopćila je palača.

Harry (35) i Meghan (38) vjenčali su se u svibnju 2018. na raskošnoj svečanosti u dvorcu Windsor zapadno od Londona i Meghan je prošle godine rodila njihovo prvo djete, Archiea Harrisona Mountbatten-Windsora koji nije dobio kraljevsku titulu.

Život u Britaniji i Sjevernoj Americi “omogućit će nam da odgojimo sina u duhu poštivanja kraljevske tradicije u kojoj je rođen, istovremeno pružajući našoj obitelji prostor kako bi se usredotočili na novo poglavlje”, kažu Harry i Meghan.

Par je posljednjih mjeseci govorilo o tome da im teško pada medijski pritisak povezan s njihovom funkcijom.

Priopćenje su objavili nakon povratka iz višetjednog boravka u Kanadi gdje su proveli božične blagdane s Archiejem, rođenim 6. svibnja 2019. nakon godine dana braka.

Na produženi odmor otišli su nakon što je u listopadu prošle godine objavljen dokumentarni film o njihovim problemima s medijskom pozornošću.

Tabloidi su najprije s odobravanjem pisali o američkoj glumici koja je unijela svježinu u kraljevsku obitelj, da bi se zatim okrenuli protiv nje nakon niza otpuštanja članova osoblja kraljevske kuće i nadjenuli joj nadimak “Hirovite vojvotkinje” (Duchess Difficult).

Harry tužio je početkom listopada tabloide Daily Mail i The Sun zbog narušavanja njihovog privatnog života. U listopadu također objavio da ima nesuglasica sa starijim bratom Williamom koji je drugi u nasljednom redu.

Mediji su ih osuđivali što su koristili privatni zrakoplov dok su istovremeno promovirali zaštitu okoliša. kao i 2,4 milijuna funti vrijednu obnovu njihova novoga doma.

Harry i William su prošle godine primili više od pet milijuna od njihova oca, princa Charlesa.

Zasad se ne zna kako će Harry i Meghan postati financijski neovisni, no mediji su prošle godine objavili da će Harry zajedno s Oprah Winfrey biti izvršni producent dokumentaraca o psihičkim bolestima za Appleovu video platformu.

Komentari