Potpredsjednik Europske komisije priznao pogreške u strategiji cijepljenja ‘Spreman sam na preispitivanje’

Frans Timmermans

Potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans priznao je da je Europska unija načinila pogreške u osmišljavanju strategije cijepljenja protiv koronavirusa za članice. 

“Točno je da se pogriješilo u narudžbama cjepiva u Bruxellesu i u državama članicama”, rekao je, prenosi njemačka novinska agencija dpa.

Dodao je kako je spreman na preispitivanje na kraju pandemije, “onda možemo vidjeti što smo pogrešno učinili i što smo dobro napravili”.

Prvo što treba učiniti je, kako ističe, osigurati da ‘svi Europljani dobiju cjepivo.



Europska komisija naručila je ukupno najmanje 1,4 milijardu doza četiri cjepiva odobrena na području Unije što bi trebalo biti više nego dovoljno za njezinih 450 milijuna stanovnika.

Neke europske zemlje smatraju distribuciju cjepiva nepravednom. Tako su čelnici Austrije, Češke, Bugarske, Hrvatske, Latvije i Slovenije pozvali na hitne razgovore o pravednoj raspodjeli cjepiva, upozoravajući da bi sadašnji način funkcioniranja tog sustava do ljeta mogao stvoriti ‘velike razlike’ među državama članicama.

Komisija je priopćenjem reagirala na oštre kritike.

Države članice Europske unije same su tražile fleksibilnost i odlučile odstupiti od pravila da se cjepivo raspoređuje prema broju stanovnika, objavila je u subotu Europska komisija prebacujući tako sa sebe odgovornost za neravnomjernu raspodjelu, naveli su u priopćenju.

“Prema tome sustavu, ako neka država odluči ne uzeti svoj dio doza, one se onda raspoređuju prema zainteresiranim članicama”, objašnjava Komisija.

Komentari