Posljednje službene riječi EU upućene Velikoj Britaniji: ‘Dobro da smo vas se riješili’

youtube/screenshot

‘Thank you, goodbye, and good riddance’ – posljednje su riječi službene Europske unije Velikoj Britaniji neposredno prije nego je Brexit stupio na snagu. Te riječi je izgovorila britanskom veleposlaniku pri EU Timu Barrowu, Irena Andrassy veleposlanica Hrvatske pri EU koja je vodila posljednji sastanak između izaslanika Europske unije i Velika Britanije.

Ono što je hrvatska veleposlanica pri EU rekla u slobodnom prijevodu bi značilo – ‘hvala, doviđenja i dobro da smo vas se riješili’.

Britanski diplomati nisu zamjerili hrvatskoj veleposlanici pri EU na nespretnom odabiru riječi, vjerujući kako je veleposlanica Andrassy mislila da izgovara jednu od varijacija pozdrava ‘sretno’. No ipak u povijesti će ostati zabilježene upravo ove riječi kao posljednje službene riječi koje je Europska unija uputila Velikoj Britaniji u trenutku Brexita. Sastanak je održan prošli petak, dva dana prije nego je Velika Britanija napustila Europsku uniju, prenosi Financial Times.

Irena Andrassy prošle je godine u srpnju izabrana za veleposlanicu Hrvatske pri EU, a na tom mjestu je zamijenila Matu Škrabala. Nakon ulaska Hrvatske u EU bila je zamjenica šefa kabineta povjerenika Nevena Mimice, dok ju na kraju Europska komisija 2018. godine nije postavila na funkciju glavne savjetnice u Glavnoj upravi za obrazovanje, mlade, sport i kulturu.



Komentari