Ponovno protiv slobode medija: Slovenska vlada stopirala financiranje novinske agencije STA koju je Janša nazvao ‘sramotnom

Twitter

Slovenski premijer Janez Janša ponovno vuče vrlo kontroverzne poteze koji graniče s vremenom bivše Jugoslavije. Sada je stopirao državno financiranje novinske agencije STA, a s tim se ne slažu mnogi stručnjaci.

Janša blokirao isplatu novca

Za slovenskog premijera je novinska agencija STA „nacionalna sramota“. I zato agenciji sad više ne stiže novac iz državnog proračuna. U STA ne znaju koliko će izdržati i boje se cenzure i autocenzure.

Novinar slovenske novinske agencije Gregor Mlakar izvještavao je sa sastanka 14. listopada na kojem su bili slovenski premijer Janez Janša i njegov mađarski kolega Viktor Orban. S tekstom o početku radova na dalekovodu koji će povezati Sloveniju, Mađarsku i Hrvatsku počele su poteškoće za slovensku novinsku agenciju STA, koja više od 235 dana nije dobila financijska sredstva od vlade.

Janša je tada za agenciju STA rekao da je nacionalna sramota, jer je tekst o njegovom sastanku s Orbanom bio kraći od intervjua s reperom i antivladinim aktivistom Zlatkom: „U početku sam mislio da se šale, ali sada mi je jasno da su mislili potpuno ozbiljno“, kaže Mlakar, koji u četvrt stoljeća rada u agenciji ništa slično nije doživio. „Čudi me da još uvijek postojimo.”



„Nema komunikacije između vodstva STA i UKOM-a, vladinog ureda za komunikaciju. Nakon što je Upravni sud privremeno obustavio primjenu uredbe, nastalo je zatišje”, kaže glavna urednica agencije STA Barbara Štrukelj, kojoj mandat ističe početkom prosinca.

Upozorenje Europske unije

Nakon upozorenja predstavnika Europske unije, uključujući i predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen, slovenska vlada je predložila da se financiranje STA riješi novom uredbom i novim ugovorom. STA je taj prijedlog odbacila.

„Uredba je otišla predaleko, ona sadrži pojedine dijelove koji se ne spominju u zakonu, što je bilo značajno miješanje u poslovni dio STA sredinom tekuće godine”, objašnjava Štrukelj. Iako je financiranje STA uređeno s dva zakona, vlada je to htjela riješiti onako kako ona misli da treba i utvrditi što sadrži javni servis koji nudi agencija.

Do sada je STA primila dvanaest jednakih uplata. Međutim, nova pravila predviđaju da se novac dodijeli u skladu s brojem doprinosa u obavljanju funkcije javnog servisa. Koji su to točno doprinosi, to bi određivao UKOM i to svakog mjeseca. Prema riječima Barbare Štrukelj, time bi Vlada na neki način postala i „računovodstvo i cenzor“ novinske agencije.

Vlada, očito, krši zakon

Marko Milosavljević, profesor novinarstva na Sveučilištu u Ljubljani, uvjeren je da vladini prijedlozi krše zakon. „Jasno je da se radi o sustavnom pokušaju odlaganja i odugovlačenja, što se postiže usvajanjem upravo ovakvih uredbi i dokumenata koji odlažu stvarno rješenje.”

„Možemo isplatiti samo još jednu plaću“, kaže Barbara Štrukelj. STA je već potrošila većinu novca koji je javnost prikupila tijekom proljetne kampanje „Za ObSTAnek – Take a STAnd” (Za opSTAnak – zauzmi STAv).

Ona kaže da je atmosfera u redakciji vrlo loša. Unatoč činjenici da je petnaestoro zaposlenih otišlo, STA nastavlja s radom. „Odlučili smo da situacija neće utjecati na našu profesionalnost. U našem sadržaju nećete vidjeti da smo trenutno u neizvjesnoj situaciji“, kaže Mojca Zorko, članica uredničkog kolegija.

Mrlja u nasljeđu slobode medija

Prema riječima Mojce Zorko, pored financijskog pritiska, redakcija se suočava i s drugim vrstama pritisaka, poput diskreditacije na društvenim mrežama. Autocenzura se, kaže, već širi u redakciji.

„Svi znamo da je novac za STA dostupan. Dva milijuna eura je rezervirano u državnom proračunu. Ali uvijek na drugačiji način postavljaju uvjete za dobivanje tog novca. To je faktor koji će se polako duboko utisnuti u redakciju. Sada čekamo hoće li netko nešto učiniti i reagirati. Jer ako neće, doslovce ćemo se ugušiti pred očima čitave javnosti, Slovenije i Europske unije.”

Stručnjak za pravo Međunarodnog medijskog instituta (IPI) Jamie Wiseman, koji prati situaciju u Sloveniji, kaže da je za STA svaki novi dan bez državnog novca još jedan dan stresa i pritiska. „Umjesto proslave tridesete godišnjice ove godine se agencija borila za opstanak. To ostaje velika mrlja u vladinom nasljeđu kad je u pitanju sloboda medija. Dosta je odgađanja: ovaj ugovorni spor i financijsko gušenje STA moraju prestati”, kaže Wiseman.

Političari žele kontrolirati medije

Prošli tjedan je novi direktor javnog servisa RTV Slovenija Andrej Grah Votmo smijenio direktoricu televizije Nataliju Gorščak, iako na sastanku Programskog vijeća nije bilo kvoruma.

Grah Votmo optužuje Gorščak da nije poduzela ništa zbog pada rejtinga. Gorščak to poriče i kaže da se ona ne može smatrati profesionalno odgovornom. Dok ne bude imenovana zamjena, Grah Votmo će preuzeti dužnost direktora televizije.

Milosavljević kaže da su te radnje motivirane željom političara da kontroliraju javnu televiziju, za koju smatraju da je nejrelevantniji medij u zemlji. On kaže da su postupci generalnog direktora nezakonito miješanje u uređivačku politiku RTV-a, „za što on nema ovlasti prema zakonu o RTV-u”. Također naglašava i da vlada već neko vrijeme pokušava kontrolirati sve medije u zemlji, ne samo STA i RTV, piše Deutsche welle.

Komentari