Polovica BiH obilježava Dan državnosti, čestitao i Trump, Republika Srpska ignorira

Twitter

Bosna i Hercegovina u srijedu obilježava 25. studeni kao dan svoje državnosti, no taj se praznik i ove godine obilježava samo u Federaciji BiH, dok je u Republici Srpskoj on običan radni dan jer tamo ne priznaju povijesni kontinuitet bosanskohercegovačke države.

Dan državnosti bosanskohercegovačkom državnom vrhu i građanima te zemlje čestitao je i predsjednik SAD-a Donald Trump.

“Dok obilježavate Dan državnosti Bosne i Hercegovine i 25. obljetnicu Daytonskog mirovnog sporazuma, jasno je da je mir pobijedio test vremena. BiH je iz mračnih dana prošlosti izašla jača i ostaje čvrsto i nepokolebljivo u svojoj predanosti ka euroatlantskoj budućnosti svojih građana”, stoji u Trumpovoj čestitci, u kojoj je istaknuto i kako će SAD nastaviti čvrsto podupirati BiH.

Dan državnosti BiH obilježava se u znak sjećanja na odluke koje je 25. studenog 1943. godine donijelo Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBIH) i rezoluciju kojom je to tijelo potvrdilo da će BiH postati ravnopravnom federalnom jedinicom-državom u sastavu nove Jugoslavije.



U rezoluciji koja je tada usvojena stoji i znamenita rečenica da narodi koji žive u BiH “hoće da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska nego i srpska, i muslimanska i hrvatska, bude slobodna i zbratimljena Bosna i Hercegovina, u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost i jednakost svih Srba, Muslimana i Hrvata”.

BiH nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma nije dobila zakon o državnim praznicima pa dva entiteta nastavljaju obilježavati datume koje su obilježavali i do 1995. U Republici Srpskoj posebice inzistiraju na tvrdnji da sadašnja BiH nema kontinuitet s predratnom pa da tako i 25. studeni ne može biti da njene državnosti.

Pritom ignoriraju činjenicu da je Daytonski sporazum definirao današnju državu BiH kao pravnu sljednicu Republike BiH odnosno da njeni zakoni, uključujući i onaj o praznicima, vrijede sve dok se ne zamijene novima.

Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić u srijedu su položili vijenac na spomen-obilježje Vječna vatra u središtu Sarajeva, podignuto u znak zahvalnosti partizanskim osloboditeljima u Drugom svjetskom ratu.

Tom prigodom Džaferović je kazao kako je uvjeren da će unatoč sadašnjim osporavanjima iz RS doći dan u kojemu će cijeli državni vrh obilježavati 25. studenog kao dan državnosti.

“25. studeni i 1. ožujka (Dan neovisnosti) su državni praznici i to je potvrdio i Ustavni sud BiH”, kazao je Džaferović dodajući kako se činjenice ne mogu mijenjati te da je to realnost koju će prije ili kasnije svi morati prihvatiti.

Komentari