Poljski premijer misli da će za EU proračun možda biti potreban još jedan samit

Popieramy Premiera Mateusza Morawieckiego / Twitter

Za dogovor o proračunu i planu oporavka Europske unije bit će potreban još jedan sastanak na vrhu, rekao je u utorak poljski premijer Mateusz Morawiecki na dan kad su tri bivša poljska predsjednika uputila poziv da se ne stavlja veto na te dokumente.

“Moguće je da će biti potreban još jedan susret. Možda slijede dugi mjeseci pregovora i potencijalni privremeni proračun. U ovom trenutku se ne može odbaciti nijedan scenarij“, rekao je poljski čelnik.

Tri bivša poljska predsjednika u utorak su pozvala aktualnog predsjednika Andrzeja Dudu, premijera i vladu da ne stavljaju veto na proračun EU-a, na isti dan kad će o tome razgovarati 27 ministara za europska pitanja.

Mađarska i Poljska su blokirale usvajanje sedmogodišnjeg proračuna i plana ekonomskog oporavka nakon pandemije koronavirusa zbog mehanizma kojim bi se financiranje uvjetovalo poštivanjem vladavine prava.



Bivši predsjednici Lech Walesa, Aleksander Kwasniewski i Bronislaw Komorowski kritizirali su tu odluku otvorenim pismom, prenijela je poljska novinska agencija PAP.

Trojac je istaknuo da bi stavljanje veta na europski proračun bilo opravdano kad bi on bio nepravedan prema Poljskoj, što nije, pa bi poljski čelnici trebali prestati „ucjenjivati“ EU.

Ministri za europska pitanja EU-a sastaju se u utorak na videokonferenciji dok vrijeme za postizanje dogovora o novom proračunu curi jer onaj aktualni ističe krajem godine.

Njemački ministar Michael Roth kazao je kako se 1,1 bilijuna eura vrijedan proračun i 750 milijardi eura vrijedan plan oporavka moraju usvojiti bez odgode.

„Bilo bi neodgovorno dodatno odgađati ključnu podršku našim građanima. Moramo hitno otključati financijsku podršku koja je ključna za mnoge članice“, rekao je Nijemac, poslavši time poruku dvjema zemljama.

Jedan EU diplomat otkrio je da je preostalih 25 članica spremno pokrenuti alternativni proces dogovora koji bi isključio Budimpeštu i Varšavu ako u utorak neće biti napretka.

Komentari