Poljska od EU traži milijardu eura za obnovu Bjelorusije

Twitter

Poljska želi da EU Bjelorusiji ponudi financijsku pomoć od barem milijardu eura kao dio “Marshalovog plana” za obnovu zemlju, izjavio je u četvrtak poljski premijer Mateusz Morawiecki.

Bjelorusiju potresaju masovni prosvjedi od kada je predsjednik Aleksandar Lukašenko 9. kolovoza proglasio izbornu pobjedu, dok oporba tvrdi da su predsjednički izbori bili namješteni. Lukašeno negira optužbe te je u ponedjeljak ne samo ugušio prosvjede već je osigurao i spasonosni zajam od Rusije u iznosu od 1,5 milijardi američkih dolara.

Mateusz Morawiecki tvrdi da je “Marshalov plan” financijske pomoći Bjelorusiji dio paketa potpore toj zemlji te da će ga predložiti na sljedećem samitu Unije 24. i 25. rujna.

“Novčani iznos bi trebao biti uistinu značajan, najmanje milijardu eura”, kazao je Morawiecki nakon razgovora s litavskim premijerom Sauliusom Skvernelisom.



Smatra da bi pomoći mogao pridonijeti i Međunarodni monetarni fond (MMF) kako bi se poduprla bjeloruska valuta, stabilizirala ekonomija i kako bi zemlja mogla sama posuđivati.

Morawiecki također smatra da bi EU trebao otvoriti svoja tržišta bjeloruskim tvrtkama i ublažiti vizni režim kako bjelorusko gospodarstvo ne bi bilo tako jako ovisno o jeftinoj energiji iz Rusije.

Litva i poljski partneri iz Višegradske skupine: Mađarska, Češka i Slovačka podržavaju spomenuti plan, kazao je Morawiecki.

Poljski dnevni list Rzeczpospolita javlja da bi predložena pomoć bila odobrena pod uvjetom da Aleksandar Lukašenko omogući slobodne predsjedničke izbore.

Komentari