Poljska obilježava 100-tu godišnjicu rođenja omiljenog pape

Cropix

Poljska u ponedjeljak obilježava 100-godišnjicu rođenja Karola Wojtyle, pape Ivana Pavla Drugog i sveca Katoličke Crkve, čovjeka koji je postao jedna od najutjecajnijih figura druge polovice 20. stoljeća.

Već su se tijekom subote i nedjelje diljem zemlje održavale mise zahvalnice za život i pontifikat Ivana Pavla Drugog.

Svečanosti obilježavanja kulminirat će u ponedjeljak u Krakovu, gradu u kojem je Wojtyla služio kao biskup i nadbiskup skoro dva desetljeća. Tijekom poslijepodneva središnju misu služit će krakovski nadbiskup Marek Jedraszewski.

Papa Franjo obratit će se putem televizije

U svečanostima obilježavanja 100. obljetnice rođenja utjecajnog poljskog pape sudjelovat će i papa Franjo, koji će se u osam navečer tim povodom obratiti putem televizije. Tijekom jutra pak papa Franjo celebrirat će misu na grobu pape Ivana Pavla Drugog u Vatikanu.



Neki dijelovi programa obilježavanja, poput nacionalnog hodočašća u Rim, odgođeni su zbog restrikcija vezanih uz pandemiju koronavirusa. Koncerti koji su sastavni dio svečanosti obilježavanja održat će se bez publike i biti će prenošeni on-line.

Povodom obilježavanja stote obljetnice rođenja omiljenog pape diljem zemlje pokrenute su brojne inicijative, dobrotvornog, edukativnog, umjetničkog i vjerskog karaktera.

Cilj im je odati počast baštini Ivana Pavla Drugog, kojega u njegovoj rodnoj Poljskoj i dalje smatraju jednim od najvećih Poljaka u povijesti.

Tijekom 26 godina svog pontifikata papa Ivan Pavao Drugi odigrao je ključnu ulogu u padu komunizma, osudio je divlji kapitalizam, dopro do mladih generacija kroz održavanje brojnih susreta povodom Svjetskog dana mladih te tražio pomirenje s muslimanima i židovima.

Komentari