Poljska i Mađarska očekuju ustupke nakon blokiranja proračuna EU-a: Najvažnija debata je tek pred nama

Popieramy Premiera Mateusza Morawieckiego / Twitter

Poljska očekuje da Bruxelles ponudi nove prijedloge i riješi zastoj u Europskoj uniji nakon što su Varšava i Budimpešta stavile veto na dio europskog proračuna, rekao je vladin glasnogovornik u utorak. 

Mađarska i Poljska su u ponedjeljak blokirale donošenje dijela paketa o sedmogodišnjem proračunu EU-a i plana za oporavak jer se ne slažu s mehanizmom kojim se europska sredstva uvjetuju vladavinom prava.

Veto bi mogao dovesti EU u veliku krizu

Mađarski i poljski veto mogao bi EU dovesti u veliku krizu, usred već postojeće zdravstvene krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Nacionalističke vlade u Budimpešti i Varšavi protive se uvjetovanju europskog novca poštivanjem vladavine prava dok se suočavaju s formalnom istragom EU-a zbog podrivanja neovisnosti sudova, medija i nevladinih tijela.



“Iščekujemo nove prijedloge koji će biti u skladu s ugovorima EU-a i drugo, u skladu sa zaključcima Europskog vijeća iz srpnja kada je dogovoren proračun EU-a”, rekao je glasnogovornik poljske vlade Piotr Muller za državni radio.

Riskiraju gubitak pristupa desecima milijardi eura

Obje zemlje riskiraju gubitak pristupa desecima milijardi eura iz europskih fondova ako se sredstva nastave uvjetovati poštivanjem vladavine prava odlukom lidera EU-a i podrškom Europskog parlamenta iz srpnja.

Dnevni list Dziennik Gazeta Prawna citirao je bliski izvor poljskoj vladi i objavio da je Poljska svjesna da je nemoguće odbaciti taj uvjet, ali ima prijedloge kako ga izbjeći.

Poljska predlaže, među ostalim, da bi Europska komisija trebala jednoglasno donijeti odluku o blokiranju isplate sredstava članici bloka.

S obzirom da se Mađarska pridružila Poljskoj u borbi protiv Bruxellesa, to bi u scenariju koji Varšava priželjkuje onemogućilo aktiviranje tog mehanizma.

Zbog veta Poljske i Mađarske očekuje se odgoda isplate novca za gospodarski oporavak svih zemalja EU-a u pandemiji koronavirusa. Isplata je prvotno trebala krenuti sredinom 2021.

Poljska veto smatra početkom debate

Članice EU-a razgovarat će u četvrtak o daljnjim koracima. Poljska svoj veto smatra početkom debate čiji je cilj postizanje kompromisa.

“Polako, ovo je samo rasprava na razini veleposlanika, najvažnija debata je tek pred nama”, rekao je zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Szymon Synkowski vel Sek za državnu televiziju.

“Poljska želi da se dugoročni pakt usvoji što je prije moguće, ali to se ne može učiniti na štetu suvereniteta zemalja članica”, dodao je.

Istraživanje koje je proveo United Surveys pokazuje da 57 posto Poljaka podržava veto, dok se njih 20 posto protivi blokiranju europskog proračuna.

Istovremeno, poljsku vladajuću stranku Pravo i pravda (PiS) podržava 30 posto birača, pokazuje druga anketa.

Komentari