Policija u Sydneyju rastjerala prosvjed Black Lives Matter: Okupili se unatoč službenoj zabrani zbog pandemije

Twitter

Australska policija u utorak je spriječila održavanje prosvjednog marša Black Lives Matter, naredivši razilaženje prosvjednicima koji su se okupili u Sydneyu unatoč službenoj zabrani zbog pandemije koronavirusa.

Prosvjed je organiziran kako bi se skrenula pozornost na smrti Aboridžina u australskim pritvorima, na krilima globalnih prosvjeda protiv rasnih nepravdi i policijske brutalnosti.

Organizatori su odlučili nastaviti s planiranom prosvjednom povorkom unatoč sudskoj odluci kojom je potvrđena policijska zabrana okupljanja radi sprječavanja širenja koronavirusa.

Australija je u ponedjeljak izvijestila o najvećem jednodnevnom porastu broja novozaraženih uslijed snažnog širenja zaraze u državi Victoriji. Susjedna država New South Wales, čiji je Sydney glavni grad, također se bori s nekoliko žarišta te su vlasti izdale upozorenje da svi koji odluče sudjelovati u prosvjedu riskiraju uhićenje.


Ministar zdravstva Greg Hunt stanovništvo je pozvao da umjesto javnoga okupljanja posegne za društvenim medijima ili organizira tiha bdijenja ispred svojih domova.

U javnom parku odakle je trebala krenuti prosvjedna povorka u kišnom se Sydneyu u utorak okupilo 50-ak ljudi, umjesto prije zabrane očekivanih 500-tinjak. Policija je zadržala organizatoricu Paddy Gibson, dok je ostalima naredila da se raziđu.

Australija ima dosad oko 15 tisuća zaraženih covidom-19 i 167 umrlih.

Komentari