Policija provela raciju u Bihaću, kontrolirali ilegalne migrante

ilustracija, wiki

Policija u Bihaću u petak je provela raciju u migrantskom kampu “Bira“, koji se nalazi u tom gradu, pri čemu je jedna osoba uhićena, a veći broj ih je premješten na drugu lokaciju, potvrdilo je županijsko Ministarstvo unutarnjih poslova.

Kako je pojašnjeno u priopćenju MUP-a Unsko-sanske županije, racija je provedena radi prikupljanja dokaza o počinjenim kaznenim djelima, a uhićen je migrant kod kojega je pronađena manja količina marihuane.

Petanest migranata boravilo u “Biri” bez potvrda o prihvatu

Petnaest migranata koje je policija pronašla u “Biri” tamo su boravili bez potvrda o prihvatu pa su prebačeni u kamp “Lipa” izvan Bihaća, a tamo je prepraćeno i 11 migranata koji su u vrijeme policijske racije čekali na ulazu u “Biru” u kojoj više nema slobodnih kapaciteta za smještaj.

U Bihaću i Velikoj Kladuši boravi najveći broj ilegalnih migranta koji su dospjeli u Bosnu i Hercegovinu u nastojanju da nastave put ka državama-članicama Europske unije.



U BiH trenutačno oko 7.000 migranata

Posljednji dostupni podaci Službe za poslove sa strancima BiH pokazuju kako je u toj zemji trenutačno oko sedam tisuća ilegalnih migranata, a njih oko šest tisuća nalazi se u prihvatnim centrima.

Ravnatelj Uprave policije MUP-a Republike Srpske Darko Ćulum kazao je u petak lokalnim medijima kako se pritisak migranata na granicu intenzivira pa će stoga iz ovog entiteta uputiti pojačanje Graničnoj policiji BiH.

Kazao je kako policija RS svakodnevno registrira između 150 i 200 migranata u tranzitu.

Pojačanje Graničnoj policiji BiH

“U ovom momentu kao ispomoć (Graničnoj policiji) su angažirana 52 pripadnika MUP-a RS, a izdvojit ćemo ih još do 30 da pojačamo kritične zone na granici, posebice u regiji Zvornika i Foče.

Sa Srbijom i Crnom Gorom imamo oko 650 kilometara granice. Teško je to zaštititi, a ima i mnogo ilegalnih graničnih prijelaza. Srbija je poslala vojsku u Šid, Slovenija mijenja regulativu, tako da će u roku od 24 sata rješavati zahtjeve za azil, odnosno odbijati podneske te ih vraćati u susjednu zemlju. Hrvatska će ih, vjerovatno, vraćati u BiH i tako unedogled”, kazao je Ćulum za banjolučki list “Glas Srpske”.

Komentari