Policija oslobodila volontera privedenog zbog požara u katedrali u Nantesu

Twitter

Francuska policija oslobodila je 39-godišnjeg izbjeglicu iz Ruande svake sumnje za podmetanje požara u gotičkoj katedrali u Nantesu te je pušten nakon ispitivanja, objavila je u ponedjeljak.

“Nije umiješan. Nelogičnosti u njegovim prvotnim izjavama razjašnjene su”, rekao je državni odvjetnik Pierre Sennes.

Privedeni izbjeglica iz Ruande radio je u katedrali kao volonter te je bio zadužen da je zaključa u petak navečer. U subotu u crkvi buknula su tri požara i vlasti su objavile da su pokrenule istragu kao o podmetnutom paležu.

Deseci vatrogasca uspjeli su staviti požar pod kontrolu nakon nekoliko sati gašenja no on je uništio orgulje i vitraje.



Požar je izbio samo godinu dana od velikog požara u pariškoj katedrali Notre Dame u kojemu je uništen krov i vrh tornja katedrale.

Šteta nije tolikih razmjera kako se isprva činilo i ovo nije prvi požar koji je oštetio katedralu u Nantesu.

Djelomično je uništena u Drugom svjetskom ratu 1994. u bombardiranjima. U požaru 1972. potpuno je razoren krov. Katedrala je obnovljena 13 godina poslije kada je drveni krov zamijenjen betonskom konstrukcijom.

“Prisjećamo se požara iz 1972., ali u ovoj fazi situacija je neusporediva”, rekla je novinarima gradonačelnica Nantesa Johanna Rolland.

“Nakon Notre-Dame, u plamenu je i katedrala Svetog Petra i Pavla. Potpora vatrogascima koji pokušavaju spasiti taj gotički dragulj”, tvitao je predsjednik Emmanuel Macron.

Komentari