Policija je pred lokalne izbore izvršila pretres ureda ruske oporbe

Pixabay

Policija je u srijedu izvršila pretres u moskovskom uredu oporbene skupine Otvorena Rusija, kao i u domovima nekoliko aktivista koji su ovaj vikend kandidati na lokalnim izborima i koji vlasti optužuju za zastrašivanje.

Otvorena Rusija, koju financira kritičar Kremlja Mihail Hodorkovski, objavila je kako su pretresi napravljeni u sklopu stare kriminalne istrage Jukosa, ugašenog naftnog giganta u vlasništvu Hodorkovskog koji je danas u egzilu.

Skupina imena Ujedinjeni demokrati podržava stotine oporbenih aktivista koji su ove nedjelje kandidati na lokalnim izborima i nadaju se da će postati dio regionalnih vlasti kojima dominira vladajuća stranka Ujedinjena Rusija.

Više od 20 pretresa izvršeno je u uredima te grupacije u regijama Vladimir, Ivanovo, Tatarstan i Novgorod, kao i u domovima aktivista koji su kandidati na izborima, članova njihovih kampanja i promatrača izbora, objavila je Otvorena Rusija.

Policija je iz ureda Otvorene Rusije u Moskvi zaplijenila opremu i oporbene novine te je ušla i u moskovsko uredništvo MBKh-a, medija koje Hodorkovski financira.

“Očito je da neovisni kandidati i uredi Ujedinjenih demokrata nisu povezani s Jukosom, ovo je očigledan čin pritiska i bezakonja države u interesu Ujedinjene Rusije”, rekla je Anastasija Burakova, aktivistica Otvorene Rusije.

Kandidat za gradski odbor u Novosibirsku i saveznik vodeće ličnosti oporbe, Alekseja Navaljnog koji je na liječenju u Njemačkoj nakon navodnog trovanja u Sibiru, u utorak je kazao kako je napadač upao u ured njegove kampanje i razbio bocu koja je sadržavala tvar čudnog mirisa.

Komentari