Policija Bosna i Hercegovine premjestila ilegalne migrante iz Tuzle u blizinu Sarajeva

Foto: Robert Fajt / CROPIX/ilustracija

Velika skupina migranata koja je ilegalno ušla u Bosnu i Hercegovinu i stigla do Tuzle u srijedu je pod policijskom pratnjom premještena iz tog grada u prihvatni centar u Blažuju kod Sarajeva.

Pripadnici Službe za poslove sa strancima smjestili su, uz potporu pripadnika temeljne i posebne policije, gotovo 500 ilegalnih migranata u autobuse koji su se potom pod pratnjom zaputili prema Sarajevu.

Ilegalni migranti u Tuzlu su počeli masovnije pristizati još od jeseni prošle godine, no gradske i županijske vlasti nisu im osigurale nikakve uvjete za boravak pa su oni uglavnom kampirali na otvorenome, najčešće u improviziranm šatorskom naselju kojega su podignuli na željezničkom kolodvoru.

Vlada Federacije BiH ranije je predlagala da se prihvatni centar podigne u napuštenoj vojarni izvan grada, no lokalne su vlasti to odbile, ali su se onda suočile s humanitarnim i sigurnosnim problemom jer su učestali izgredi povezani s migrantima.



U okolici Sarajeva dva su centra za privremeni prihvat migranata, a još tri su smještena u sjeverozapadnom dijelu zemlje kod Bihaća, Velike Kladuše i Cazina.

Procjena je sigurnosnih agencija kako u BiH tijekom zimskih mjeseci svakodnevno boravi između pet i šest i pol tisuća migranata koji čekaju priliku nastaviti put ka Hrvatskoj.

Svi migranti evakuirani iz kampa Vučjak u blizini hrvatske granice

Komentari