Pokvarena mašta i prljave strasti, koga izabrati za predstavnika BiH Hrvata za Hrvatski Sabor

Foto: Branimir Boban / CROPIX

Protkane humorom, dobrom beogradskom elegancijom, a istovremeno teškim egzistencijalizmom i svakodnevnim preživljavanjem, u Pokvarenoj mašti i prljavim strastima više ćemo naučiti o životu i svakodnevnim situacijama jer ako nismo sami, onda znamo nekog tko je preživio nešto slično o čemu se u tim pjesmama pjeva.

Ovo, međutim, nije tekst o opusu Riblje Čorbe i njihovih glazbenih albuma, samo smo za njegove esencijalne potrebe posudili naslov.

Pokvarenu maštu i prljave strasti ovih dana imaju političari iz Hrvatske koji se pokušavaju ušlepati u Hrvatski Sabor preko famozne 11. izborne jedinice.

Sve ono što slušamo posljednjih par dana nismo slušali posljednjih par godina. Zar nema “pokvarenu maštu” onaj tko misli da tako može zeznuti sve one čije povjerenje traži i zar nisu “prljave strasti” tolika želja za utrpavanjem u vlak koji vodi u Hrvatski Sabor?



Dajte nam fabrike

Nije li pomalo nevjerojatno očekivati od ‘glupog plebsa’ da nasjedne svaki put na istu foru i povjeruje kako se, eto, sasvim slučajno tvornice otvaraju baš sada, baš mjesec dana pred izbore. Puna usta Podravkine tvornice, a temeljce polažu političari.

Oni drugi su gotovo cijeli mandat proveli šuteći u Saboru o temama onih koji su ih birali, a u posljednjih mjesec dana uzduž i poprijeko obilaze potencijalne birače spominjući opet sve ono isto što su spominjali pred prošle izbore i o čemu su u saborskim klupama uporno šutjeli.

Treći još ni sami ne znaju s kim idu nadajući se valjda da će narod sam od sebe prepoznati njihovo političko mesijanstvo i poslati ih u Sabor kao čuvare i baštinike interesa bh. Hrvata.

‘Posoljeni zrak’

Četvrti nas uvjeravaju kako će okruženi ljudima koji nikada nisu bili naklonjeni Hrvatima u BiH sada, da parafraziramo Gibbona, činiti pravu stvar, ali je teško oteti se dojmu kako birači i potencijalni glasači svih kandidata naprosto godinama dišu ‘posoljeni zrak’.

Koliko su uopće utjecajna tri zastupnika od ukupno 151? Što se toliko dramatično može promijeniti u pristupu bh. Hrvatima i svima onima koji žive izvan Hrvatske?

Narativ. To je ono što se može promijeniti. Hrvati u BiH imaju svega nekoliko važnih tema koje su vrijedne spomena u parlamentu Republike Hrvatske. Jedan zastupnik može promijeniti taj narativ i napraviti da se glas bh. Hrvata čuje u Hrvatskoj.

Također, isti zastupnik jednostavno može kanalizirati i interese drugih Hrvata koji ne žive u Hrvatskoj. Većina njih živi u sređenim političkim sustavima i, uz dužno poštovanje, nisu u situaciji u kojoj se nalaze Hrvati u BiH.

Koga birati?

Liste za izbornu jedinicu će imati minimalno tri opcije. To su HDZ, Most i Domovinski pokret. Unatoč svemu, na tim trima listama će biti moguće naći tri kvalitetna kandidata za koje je moguće da će u Hrvatskom Saboru autentično predstavljati bh. Hrvate.

Nije isključeno ni da Restart koalicija imadne ‘konja za trku’, a u teoriji, ni takav zastupnik ne mora biti loš.

Tri kvalitetne osobe je moguće pronaći na listama i ‘poslati’ ih u Sabor. Ne treba se slijepo voditi političkim inženjeringom niti ispunjavanjem želja bilo koga tko je sastavljao listu.

Svaki put kad je bilo tako, imali smo Kost u grlu – još jedan album Čorbe čiji nam naziv može poslužiti kao opis za ovaj tekst, možda i bolje nego pokvarena mašta i prljave strasti, piše Bild.ba.

Komentari