Pokrenut jedan od najvećih kibernetičkih napada u povijesti

Kibernetički napad koji traje već nekoliko dana proširio se rapidno na najmanje 200 tvrtki u svijetu te postao jedan od najvećih hakerskih napada u povijesti.

Prvo je napadnuta tvrtka koja se bavi održavanjem softvera za druge uslužne tvrtke koje upravljaju internetskim uslugama brojnih kompanija. Smatra se da iza napada stoji ruska hakerska skupina. Američka obavještajna zajednica odmah je dignuta na noge, javlja HRT.

“Ako je ovo došlo od Rusije, ili uz njezino znanje, onda, a to sam i nedavno rekao Putinu, mi ćemo odgovoriti na odgovarajući način. Nisam se nakon ovoga čuo s njim, jer su prve pretpostavke naših obavještajaca da iza ovoga ipak ne stoji ruska vlast. Ali nismo sigurni”, rekao je Joe Biden, predsjednik SAD-a.

Ovaj napad izazvao je zastoj u opskrbnom lancu, a zatvoreni su i neki trgovački lanci, primjerice u Švedskoj. Velika maloprodajna kuća ima potpuno zablokirane blagajne, kako samouslužne, tako i one s blagajnicama.



“Očekujemo da ćemo ovo uskoro riješiti, ali danas smo morali zatvoriti sve naše trgovine. Dogodilo se za vikend, na početku ljetnih praznika, i naravno da imamo puno kupaca koji su ovime pogođeni”, istaknula je Emma Knapp, glasnogovornica švedskog trgovačkog lanca Coop.

Stručnjaci upiru prstom u poznatu hakersku bandu koja se naziva Ransomeware Evil. Postali su ozloglašeni zbog prijašnjih informatičkih napada u kojima uzimaju podatke i onda traže otkupnine u milijunima dolara. U protivnom će objaviti ono što su  “izvukli”. Osim tvrtke, napadali su i poznate osobe; prošle godine tražili su 42 milijuna dolara od Donalda Trumpa, a ucjenjivali su i Lady Gagu te Madonnu.

Komentari