Pojačana suradnja Rusije i Kine zbog situacije u Afganistanu: strah od širenja islamizma i narkotika

epa05026327 Russian President, Vladimir Putin (R), poses with Chinese President, Xi Jinping (L), during the BRICS leaders' meeting prior to the G20 summit in Antalya, Turkey, 15 November 2015. In addition to discussions EPA/YURI KOCHETKOV

Predsjednici Rusije Vladimir Putin i Kine Xi Jinping dogovorili su se telefonski o jačanju borbe protiv terorizma i krijumčarenja droge iz Afganistana.

U telefonskom pozivu dvojica čelnika rekla su da “važno brzo uspostaviti mir i spriječiti da se nestabilnost prelije u susjedne regije”, navode Kremlj i kineska novinska agencija Xinhua..

Moskva zabrinuto prati napredovanje talibana strahujući od širenja militantnog pokreta na prostor bivših sovjetskih republika: Turkmenistana, Uzbekistana i Tadžikistana.

Prema priopćenju, Ruski i kineski čelnici zahtjevaju maksimalno sudjelovanje “Šangajske organizacije za suradnju” koja okuplja Rusiju, Kinu, Indiju, Pakistan i države središnje Azije koje graniče s Afganistanom, a natalibajavljen je i novi samit u Tadžikistanu u rujnu.



Iako je u početku imala pomirljivu retoriku prema talibanima u Afganistanu, Rusija je uzela novi smjer u odnosima zbog straha od infiltriranja džihadističkih boraca, širenja radikalne islamističke ideologije te trgovine narkoticima.

U skladu s tim četiri ruska vojna zrakoplova evakuirala su danas, 25. kolovoza, 500 ljudi iz Afganistana, državljane Rusije, Bjelorusije, Krigistana, Tadžikistana, Uzbekistana i Ukrajine.

U Kremlju smatraju kako je prijetnja od terorizma vrlo visoka te istovremeno ruske snage u Tadžikstanu provode tenkovske manevre, a nedavno su ojačane i novijim proutenkovskim sustavima.

Ruski strah od širenja radikalne islamističke ideologije je razumljiv s obzirom na dugu granicu s bivšim sovjetskim republikama koje graniče s Afganistanom, a u svima je islam dominantna religija. Osim toga i u samoj Rusiji preko 10% stanovništva čine muslimani, odnosno ondje ih živi preko 25 milijuna.

Komentari