Podpredsjednik Republike Srpske traži sankcije za one koji obilježavanju dan te tvorevine

N1

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić pozvao je u nedjelju visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka da sankcionira dužnosnike u entitetskim tijelima vlasti koji organiziraju proslavu 9. siječnja kao dana RS kršeći presude Ustavnog suda BiH.

“Ustavni sud Bosne i Hercegovine je u više navrata poništio i ukinuo dijelove zakona o praznicima entiteta i zakona o danu RS. Nastavak obilježavanja predstavlja kršenje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine a oni koji krše odluke Ustavnog suda izravno krše i Daytonski mirovni sporazum”, naveo je Salkić u izjavi dostavljenoj medijima.

Istodobno je pozvao Inzka da sukladno mandatu i ovlastima reagira i kazni organizatore obilježavanja 9. siječnja kao dana entiteta a apelirao je i na pravosuđe da kazni one koji ne poštuju Ustavni sud a istodobno šire međunacionalnu mržnju.

Građane koji se ne slažu s onima koji obilježavaju 9. siječnja pozvao je pak “na aktivizam i poduzimanje koraka radi podsjećanja javnosti na pogubne posljedice 9. siječnja 1992. godine”.



Tada je dio zastupnika srpske nacionalnosti u skupštini nekadašnje SR BiH progasio tvorevinu pod nazivom “srpska republika BiH” iz koje je potom nastala RS.

Bio je to pokušaj da se spriječi proglašenje neovisnosti BiH od bivše SFRJ čemu su vlasti u Beogradu pružale su otvorenu potporu naoružavajući i financijski pomažući bosanske Srbe i otvoreno ih potičući na secesiju dijelova BiH.

9. siječnja bio je definiran kao entitetski praznik kroz dva zakona a oba je ukinuo Ustavni sud BiH uz ocjenu da se takvim proslavama diskriminira Hrvate i Bošnjake koji žive u RS.

Unatoč pravorijeku Ustavnog suda vlasti RS za naredni su tjedan ponovo najavile obilježavanje 9. siječnja. Na ulicama Banje Luke tog bi dana trebala biti upriličena parada u kojoj će sudjelovati uglavnom policajci te pripadnici udruga koje okupljaju ratne veterane.

Potom će biti organizirana svečana akademija te dodjela odličja osobama koje smatraju zaslužnim za RS.

Obilježavanje 9. siječnja prošle godine prouzročilo je brojne osude a posebice je na meti bio predsjednik HDZ BiH Dragan Čović koji je nazočio spornoj proslavi.

Tadašnji hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Del Vechio smijenjen je s dužnosti jer je bez konzultacija otputovao u  Banju Luku i tamo boravio u vrijeme kada je obilježavan 9. siječnja.

Komentari