Počinje Europsko-ukrajinski forum: Hoće li Zelensky nastaviti reforme i euroatlantski put Ukrajine?

Forum Ekonomiczne

U utorak počinje Europsko-ukrajinski forum. U organizaciji Instituta za istočne studije u Varšavi, ovaj događaj odvija se od od 2007. Glavna tema Foruma bit će se nastavak reformi i modernizacija Ukrajine u kontekstu ishoda nedavnih predsjedničkih i parlamentarnih izbora. Portal Otvoreno medijski je sponzor ovog važnog događaja.

Slabo vidljivi učinci reformi, gospodarska nestabilnost te loš životni standard uzrokovali su rašireno nezadovoljstvo u društvu, što je dovelo do značajnih političkih promjena. Ukrajinsko društvo ima velika očekivanja od novoizabranog vodstva, na čelu s predsjednikom Volodymyrom Zelenskyjem.



Stoga je ključno pitanje kako će se novo vodstvo postaviti prema suradnji s Europskom unijom i NATO-om. Koji su sljedeći koraci koje bi Kijev i njegovi zapadni partneri trebali poduzeti kako bi osigurali daljnji razvoj i integraciju zemlje u euroatlantske organizacije?

Rasprave u sklopu Foruma Europa-Ukrajina 2020 bit će usredotočene na iskorištavanje gospodarskog potencijala Ukrajine, na modernizaciju države u najširem smislu i na suradnju s partnerima iz Poljske i iz drugih europskih zemalja. Razgovarat će se i o uvjetima koje zemlja mora uspostaviti da bi omogućila razvitak učinkovite lokalne samouprave i civilnog društva.

Kakvo se civilno društvo može razviti dok političari imaju neograničenu kontrolu nad egzistencijom velikog dijela građana?

 

 

Komentari