Počinje borba republikanaca i demokrata oko reforme izbornog sustava

profimedia

Inicijativa američkih demokrata za izmjenom izbornog zakona podržana je i od administracija predsjednika Joa Bidena, koji tvrdi kako Sjedinjenim Američkim Državama prijeti ‘napad na demokraciju bez persedana’.

“Nikad ranije viđen pokušaj ignoriranja, potkopavanja i poništavanja volje naroda, a diljem zemlje upravo se ponovno odvija agresivan napad na glasačka prava”, stoji u priopćenju Bidenovog ureda za upravu i proračun.

Ovom inicijativom otvara se politička bitka između demokrata i republikanaca koja bi mogla obilježiti politički život Washingtona u godinama koje dolaze.

Ovaj će tjedan zastupnički dom glasovanjem potvrditi veliku reformu izbornog sustava. Iako Biden drži većinu u donjem domu Kongresa, ipak će takva inicijativa teško proći u Senatu gdje je potrebno uz 50 ruku demokrata i 10 republikanskih glasova.



Republikanci protiv reforme

Republikanci upozoravaju kako tako zamišljena reforma izbornog sustava oduzima prava saveznim državama i otvara put izbornim prevarama. S druge strane demokrati tvrde kako reformom žele omogućiti olakšani pristup biralištima putem ranog glasovanja, te dopisnim glasovanjem kako bi se spriječili rizici koje nosi epidemija koronavirusa.

Republikanci zajedno s bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom zagovaraju upravo suprotno, ograničavanje glasanja odsutnih birača te skraćivanje perioda za glasanje. Trump do danas nije priznao poraz na izborima i tvrdi kako je prevaren, a što je kulminiralo u trenutku kada su njegovi pristaše nasilno upali u kongres.

Od tada nekoliko je desetaka republikanskih zastupnika predložilo mjere kojima bi se ograničilo glasanje diljem zemlje. U Georgiji je predložena zabrana ranog glasanja nedjeljama, kao i kutija za ostavljanje dopisnih glasova, što kritičari dovode u vezu s ograničavanjem broja crnačkih glasova u afroameričkim crkvama.

Borba između dvije stranke vodi se i oko nadolazećeg određivanja granica okruga i njihovi predstavnika u donjem domu. U velikom broju saveznih država taj proces određuju njihove skupštine, većinom pod kontrolom republikanaca.

Demokratski predvođen Zastupnički dom želi taj proces predati odborima za koje republikanci tvrde da neće odgovarati biračima u njihovim saveznim državama, piše Reuters.

Komentari