POČELE TUŽBE PROTIV KINE Američka savezna država tužila je kinesku vladu zbog koronavirusa. Tvrde da su odgovorni za pandemiju

Savezna američka država Missouri tužila je kinesku vladu zbog koronavirusa, navodeći da su tamošnje vlasti krive za globalnu panemiju.

Tužba, koju je na federalnom sudu podnio glavni odvjetnik države Missouri, optužuje kineske dužnosnike da su “odgovori za ogromnu smrtnost, patnju i ekonomske gubitke koje su nanijeli svijetu, uključujući i stanovnike države Missouri.”

Eric Schmitt, republikanski odvjetnika države Missouri, izjavio je da je kineska vlada lagala o opasnostima virusa i da nije učinila dovoljno da uspori njegovo širenje.

“Kineska vlada je lagala svijetu o opasnosti i zaraznoj prirodi covida-19, ušutkala zviždače i učinila malo da zaustavi širenje zaraze”, rekao je. “Mora ih se držati odgovorima za njihove postupke.”

Ostaje nejasno hoće li tužba polučiti ikakav utjecaj. Američki zakon generalno zabranjuje tužbe protiv drugih zemalja, uz nekoliko iznimki, rekla je Chimene Keitner, profesorica međunarodnog prava na kalifornijskom sveučilištu Hastings College of the Law.

“Legalni problem je što to nije moguće”, rekla je Keitner, koja je nedavno napisala blog pod nazivom “Ne trudite se tužiti Kinu zbog koronavirusa.”

Lauren Gepford, izvršna direktorica Demokratske stranke u Missouriju, nazvala je tužbu ‘performansom’ republikanskog odvjetnika Schmitta koji bi ove godine trebao biti ponovno izabran.

Broj smrtnih slučajeva u Missouriju narastao je za 16 u utorak i sada iznosi 215, prema sveučilištu Johns Hopkins. Broj slučajeva zaraze narastao je za 156 i sada iznosi 5963, piše The Guardian.

Komentari