Pljušte reakcije na presudu Mladiću: Plakala sam cijeli dan. On je živ, a mojih nema!

Twitter

Ratku Mladiću, srpskom generalu i zločincu iz Domovinskog rata, danas je potvrđena pravomoćna presuda kojom je osuđen na doživotni zatvor.

Predstavnici obitelji srebreničkih i drugih žrtava terora generala Ratka Mladića pozdravili su pravomoćnu presudu Žalbenog vijeća Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) kojom je osuđen na doživotnu kaznu zatvora ocjenjujući je važnim za ostvarenje pravde prema žrtvama.

Izricanje presude predstavnici stradalničkih udruženja i žrtava pratili su u Haagu, Srebrenici, Prijedoru i Sarajevu.

Šuhra Malić, koja je izgubila dvojicu sinova u Srebrenici rekla je kako joj je konačno lakše nakon izrečene presude Mladiću.



“Plakala sam cijeli dan, sad mi je lakše. Ovdje je toliko nišana (spomenika). Mene jako pogodi kada negiraju genocid”, rekla je emotivna Šuhra Malić.

“On je živ, a mojih nema”, dodala je.

Pozitivne reakcije i iz UN-a

UN je u utorak pozdravio odluku međunarodnog suda da potvrdi osuđujuću presudu na doživotni zatvor Ratku Mladiću za genocid, preko Visoke povjerenice za ljudska prava Michelle Bachelet.

Presuda “ističe odlučnost međunarodnog suda da kazni krivca koliko god da mu je vremena za to trebalo – u Mladićevu slučaju gotovo tri desetljeća nakon strašnih zločina koje je počinio”, rekla je Bachelet u zajedničkom priopćenju s Alice Wairimu Nderitu, posebnom savjetnicom UN-ova Glavnog tajništva za sprječavanje genocida.

Ova presuda “šalje veoma važnu poruku zapadnom Balkanu, gdje negiranje genocida i veličanje osuđenih zločinaca poput Mladića ne samo da ne prestaje, nego i jača”, rekla je sa svoje strane Nderitu.

Poruka diplomata iz Europske unije

Konačna pravomoćna presuda ratnom vođi bosanskih Srba Ratku Mladiću prigoda je za čelnike u BiH i u regiji da prednjače u odavanju počasti žrtvama i promicanju okruženja koje vodi pomirenju, istaknuli su visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell i povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi.

Komentari