Plenkovića u Europskom parlamentu prozvali zbog odmaka od Tuđmana, žestoko im je odgovorio

europski parlament

Premijer Andrej Plenković na današnjem se predstavljanju prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a u Europskom parlamentu naišao je na kritike eurozastupnika.

Jedan od njih, Maximilian Krah, zastupnik desne populističke njemačke stranke AfD, hrvatskom je premijeru održao lekciju o politici Franje Tuđmana.

Krah je na početku čestitao Hrvatskoj na preuzimanju predsjedanja Vijećem EU, da bi potom istaknuo kako se razočarao čitajući hrvatski program. Razočaralo ga je, rekao je Plenkoviću, to što se Tursku spominje kao kandidata za pristup Uniji.

“Bi li Franjo Tuđman podržao takvu politiku? Ne mogu zamisliti da bi se većini ljudi u Hrvatskoj svidjela takva politika, i mogu samo upozoriti protiv te ideje. Ako proučite Franju Tuđmana i njegovu knjigu, mogli biste pronaći bolje odgovore na pitanja o budućnosti kontinenta od onoga što predlažu Vijeće i Parlament”, kazao je Krah.



Zastupnik AfD-a usporedio EU s Jugoslavijom. “Rješenja za europska pitanja naći ćete u rukama Tuđmana, prije nego u Bruxellesu. Vratimo se duhu devedesetih s međunarodnim partnerstvom i zdravim međusobnim razumijevanjem. Velike nadnacionalne strukture ne donose rezultate, što vi, kao dijete Jugoslavije, znate bolje od ostalih”, kazao je Krah.

Plenković: Valjda ja znam koje je nasljeđe Tuđmana

Lekcija o Franji Tuđmanu očito nije dobro sjela hrvatskom premijeru, koji je Nijemcu pomalo grubo odbrusio da on bolje zna što je pokojni hrvatski predsjednik zapravo htio reći.

“Jedan zastupnik je spomenuo prvog hrvatskog predsjednika Tuđmana i pokušao interpretirati njegovu doktrinu. Usudim se reći da ja znam malo bolje koje je nasljeđe prvog hrvatskog predsjednika i što je želio za Hrvatsku kada smo dobili suverenitet za budućnost. Zapravo je on bio taj koji je prije 30 godina, na 30. svibnja, rekao da su europske integracije put kojim treba ići. I sve što smo učinili u zadnja tri desetljeća bila je implementacija tog cilja. Znamo što znači suverenost, znamo što znači imati okupirani teritorij, što znači imati rat… Znamo da je Europa projekt mira i suradnje i pomirenja”, kazao je Plenković.

Komentari