Plenković: Neki slučajevi ostavljaju dojam da borba protiv korupcije mora biti snažnija

Boris Kovacev / CROPIX

Hrvatski premijer Andrej Plenković u nedjelju je govorio na konferenciji o sigurnosti u Münchenu nakon čega je otišao na misu gdje se družio s hrvatskim državljanima u tom njemačkom gradu.

“Nakon rasprave imali smo nekoliko bilateralnih sastanaka. Sastao sam se s ministricom obrane i čelnicom CDU-a Annegret Kramp-Karrenbauer, gdje smo evocirali izvrsnu suradnju u domeni obrane između Hrvatske i Njemačke. Pa susret s bivšim ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom, a na kraju s predstavnicima Googlea. S njima smo razgovarali o pitanju digitalnog oporezivanja, o čemu smo razgovarali i s Timom Cookom. To bi trebalo rješavati ne pojedinačno svaka članica s kompanijama iz SAD-a, nego da se pronađe globalno rješenje kroz OECD. To mislim da je najbolji put”, sumirao je kratko Andrej Plenković susrete na konferenciji u Münchenu te dodao:

“Sve u svemu ovo je bio jako dobar boravak, posebno me razveselilo sudjelovanje na svetoj misi uz puno Hrvata koji žive u Bavarskoj, tako držimo kontakt s predstavnicima iseljeništva.”

Istaknuo je da Dubravka Šuica ima zadaću proučiti pakete nacionalnih politika vezanih uz demografiju, koji dobro funkcioniraju u zemljama Europske unije, a koje su poput Hrvatske.



Naglasio je da je borba protiv korupcije i kriminala, premda “postoje slučajevi koji u općoj percepciji ostavljaju dojam da bi borba trebala biti snažnija”, i dalje glavna zadaća Vlade i nadležnih tijela.

“Stvorili smo zakonske okvire, imamo akcijski plan za borbu protiv korupcije, dosta se napravilo, ali postoje slučajevi koji daju opću percepciju i ostavljaju dojam da borba protiv korupcije mora biti snažnija. To će nam biti važna zadaća u idućem mandatu”, rekao je Plenković, piše N1.

O demografiji

“Negativni prirodni priraštaj ima pola zemalja EU-a, a kada se to u zemljama srednje i istočne Europe pomiješa s mogućnošću slobode kretanja onda se to osjeti”, izjavio je premijer.

Dodao je da kohezijska politika EU-a mora državama poput Hrvatske omogućiti da ulove korak s razvijenijim članicama.

“Nacionalna demografska politika, stambena politika, politika poreznog rasterećenja, otvaranja prema mladima… mi ćemo s njima nastaviti i vjerujemo da će to sve skupa promijeniti trendove”, istaknuo je.

Komentari