Picula o sastanku Vučića i Hotija u Washingtonu: Bilo je tu dosta bizarnih elemenata

Paun Paunovic / CROPIX

Tonino Picula je kao stalni izvjestitelj Europskog parlamenta za Crnu Goru komentirao postizborno stanje u toj zemlji, što je direktno dovelo i do spominjanja stanja u Srbiji i sastanka u Washingtonu s predstavnicima Kosova: “Nije to pravi sporazum, nego više pismo namjere.”

Tonino Picula je rekao da su se u tjednu nakon izbora u Crnoj Gori vidjele neke zabrinjavajuće i neke nezabrinjavajuće reakcije na rezultate izbora. U ove druge Picula ubraja “najave koalicije koja je pobijedila da će zadržati proeuropski kurs Crne Gore, da neće dovesti u pitanje niti jedan sporazum što ga je Crna Gora sklopila”.

Picula je potvrdio da Milo Đukanović može utjecati na stabilnost formiranja vlade nakon izbora:

“Dobro da je predsjednik DPS-a rekao da prihvaća rezultate, da ih prihvaća kao volju biračkog tijela.”



Iako mala, objasnio je posebnu važnost ove zemlje:

“Crna Gora je jedina zemlja kandidatkinja koja je otvorila sva pregovaračka poglavlja, posljednje nedavno. To znači da ima formiranu strukturu komunikacije s Bruxellesom. Veliko poglavlje koje bi se sada trebalo dogoditi je početak zatvaranja tih poglavlja. Crna Gora je važan regionalni igrač na jugoistoku Europe, priznala je Kosovo, u NATO-u je i jedna je od rijetkih zemalja regije koja se u potpunosti slaže s politikom EU-a.”

Picula je rekao i to da će i sama Srbija morati voditi računa o vlastitoj odgovornosti za stabilnost Crne Gore, odnosno za eventualne provale velikosrpskih političkih sentimenata, koji su bili prisutni u predizbornoj kampanji.

Komentirao je i nedavni susret i sporazum Aleksandra Vučića i Avdullaha Hotija u Bijeloj kući.

“Taj sporazum, mnogi komentiraju da je tu više riječ o pismima namjera. Taj događaj je puno više dio američke predizborne kampanje, nego što je doprinos SAD-a poboljšanju atmosfere u tom dijelu kontinenta. Meni je indikativno da i Srbija i Kosovo imaju za cilj članstvo u EU-u, a nigdje u dokumentu se ne navodi EU. To govori o odnosu američke administracije i prema EU, ne samo prema zapadnom Balkanu”, kazao je Picula.

Spomenuo je da je “što se tiče susreta u Washingtonu, tu bilo dosta bizarnih elemenata”:

“Kad gledate da se Srbija obavezala da će premjestiti svoje veleposlanstvo iz Tel Aviva u Jeruzalem, Srbija time kao da je nagradila Izrael za to što je on istim tim sporazumom priznao Kosovo”, rekao je Picula, prenosi N1.

Komentari