Pete Buttigieg tijesno pobijedio na demokratskim predizborima u Iowi

Gage Skidmore, Flickr

Pete Buttigieg tijesno je pobijedio na demokratskim predsjedničkim predizborima u Iowi, objavila je Demokratska stranka u četvrtak, nakon dugog kašnjenja u objavljivanju rezultata prvog natjecanja u utrci za odabir izazivača republikanskom predsjedniku Donaldu Trumpu.

Buttigieg, umjereni 38-godišnji bivši gradonačelnik South Benda u Indiani, osvojio je 26,2 posto glasova, a progresivni senator Bernie Sanders 26,1 posto.

Senatorica Elizabeth Warren završila je na trećem mjestu s 18 posto, dok je bivši potpredsjednik Joe Biden osvojio razočaravajuće četvrto mjesto s 15,8 posto, a senatorica Amy Klobuchar peto s 12,3 posto glasova.

Takvi rezultati mogli bi učiniti još neizvjesnijom utrku za demokratsku predsjedničku nominaciju i ojačati sumnju u političku budućnost Bidena, kojeg se dosad smatralo vodećim kandidatom.


Demokrati iz Iowe u ponedjeljak navečer nahrupili su u 1600 škola, društvenih centara i drugih javnih mjesta kako bi odlučili između 11 kandidata u demokratskoj utrci.

Rezultati predizbora u Iowi uvelike su zasjenjeni tehničkim i organizacijskim problemima u provedbi izbora i brojanju glasova, a stranački dužnosnici krivca su našli u novoj mobilnoj aplikaciji za brojanje glasova.

Predsjednik Demokratskog nacionalnog odbora Tom Perez pozvao je u četvrtak na reviziju rezultata glasanja u Iowi, nakon što su tehnički propusti doveli u pitanje točnost izračuna.

“Želim biti siguran da svaki glasač u Iowi zna da se njegov glas broji”, rekao je Perez u intervjuu MSNBC-u. No, dodao je, revizija vjerojatno neće promijeniti sastav delegata iz Iowe na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji.

Čelnik Demokratske stranke u Iowi Troy Price rekao je da stranka ne planira započeti reviziju već će to učiniti samo ako neki kandidat to zatraži.

No, i prije nego što su u utorak objavljeni prvi rezultati, demokratski kandidati već su napustili Iowu i posvetili se sljedećim izborima za nominaciju, koji će se održati u New Hampshireu 11. veljače.

Komentari